Banenverlies Carrefour teruggedrongen van 1.233 naar 950, minister Peeters start overleg over brugpensioen

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord getekend met de sociale partners over het transformatieplan bij de supermarktketen. Dat meldt Carrefour vrijdagmiddag. Het aantal jobs dat verdwijnt wordt teruggedrongen van 1.233 naar 950. Vier formules voor vrijwillig vertrek worden voorgesteld aan de werknemers om naakte ontslagen te vermijden. Vijf hypermarkten zullen omgevormd worden tot Carrefour Market.

Vijf hypermarkten zullen omgevormd worden tot Carrefour Market. Bij de aankondiging van het plan, eind januari, had Carrefour nog de intentie om de Carrefour Markets van Genk en Angleur te sluiten. Die twee winkels blijven nu toch open, maar dan als kleinere supermarkt en onder andere loon- en arbeidsvoorwaarden. In de winkels van Westerlo, Brugge St-Kruis, Haine-St-Pierre en Turnhout zou het banenverlies dan weer beperkter kunnen zijn dan in januari aangekondigd werd.

In Genk gaat de directie tegen november volgend jaar op zoek naar een andere locatie voor de winkel. “De directie engageert zich alle mogelijke alternatieven te onderzoeken om een winstgevende bedrijfsactiviteit voort te zetten in de stad”, klinkt het.

In de eerste aankondiging zouden 1.053 jobs in de hypermarkten verloren gaan en 180 op de hoofdzetel. Dat is nu teruggebracht naar 950 in totaal.

Onduidelijkheid over brugpensioen

Voor het personeel zijn er vier vertrekformules. Door vier verschillende vertrekformules aan te bieden, hoopt het bedrijf het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken. Behalve het de afgelopen dagen druk besproken SWT-systeem voor medewerkers van minstens 56 jaar, gaat het om vrijwillig vertrek, met een “interessante financiële vergoeding”, overplaatsing of eindeloopbaantijdskrediet voor alle medewerkers van 55 jaar. Het eerste vertrek staat gepland voor eind november dit jaar, het laatste voor eind juni volgend jaar.

© Photo News

De Brusselse minister van Tewerkstelling Didier Gosuin (DéFI) gaat alvast het outplacementplan bij Carrefour goedkeuren, als zijn federale collega Kris Peeters teminste groen licht geeft voor de SWT’s (brugpensioneringen). Die laatste moet eerst nog met zijn collega’s uit de regio’s overleg plegen over de interpretatie van de wetgeving omtrent de SWT-regeling.

Er rijzen namelijk veel vragen over de toepassing van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag - zoals de opvolger van het brugpensioen voluit heet - bij warenhuisketen Carrefour. De voorbije dagen kaatsten minister Peeters en zijn Vlaamse collega Philippe Muyters (N-VA) de bal heen en weer over wie nu welke verantwoordelijkheid draagt. Ook is onduidelijk of een situatie mogelijk is waarbij Vlaanderen geen SWT zou toestaan, maar Brussel en Wallonië wel.

Sereniteit

Premier Michel roept alvast op tot een sereen overleg. “De ministers moeten rond de tafel discussiëren, met een juridisch luik en politieke gevolgen. Verklaringen en statements via de media zullen daarbij niet helpen”.

Vier maanden lang onderhandelden directie en bonden over het in januari aangekondigde transformatieplan. Daarmee wil de supermarkt “enerzijds een antwoord bieden op de nieuwe commerciële uitdagingen van vandaag en morgen, anderzijds naar een oplossing zoeken om de uitgaven en werkingskosten te verminderen en de efficiëntie op te drijven in de hypermarkten en de hoofdzetel”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen