Overheid krabbelt terug na opvallend strenge regels voor influencers: “#slechtereclame”

Omdat bedrijven steeds vaker een beroep doen op online influencers om hun merk, product of dienst te promoten, heeft de FOD Economie dinsdag nieuwe richtlijnen voorgesteld die duidelijk moeten maken dat bepaalde posts of video’s gesponsord zijn. De overheid gaf de regels eerst vrij zonder voorbehoud, maar zegt nu dat hun publicatie voorbarig was. “Er zal eerst overleg gepleegd worden met de belangrijkste actoren in de sector van online influencers”, klinkt het nu.

Morien Raeymakers

#slechtereclame. Met die mededeling laat de FOD Economie weten dat de online influencers nog niet meteen in paniek moeten zijn naar aanleiding van hun nieuwe brochure. De regels die ze immers vrijgaven zouden nog niet gevalideerd zijn en zijn dus nog voor discussie vatbaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het voorstel

Het is voor consumenten niet altijd even duidelijk dat een online influencer - iemand met een groot bereik of veel volgers op sociale media - vergoed wordt voor het voeren van reclame voor een bepaald merk of product. Daarom had de federale overheidsdienst Economie nu regels uitgevaardigd waar elke influencer zich aan zou moeten houden.

De regels die de FOD Economie wilde voorstellen waren opvallend streng: zo zou bijvoorbeeld elke Facebook- of Instagrampost moeten beginnen met het woord ‘reclame’ als er een vergoeding of ander voordeel tegenover staat. Maar ook als je een affiliate link deelt, waarbij je een commissie krijgt op elke verkoop via de link, zou de vermelding verplicht worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een voorbeeld van een gesponsorde post die voortaan gelabeld zou moeten worden.

De FOD benadrukte verder dat wie de advertentie plaatst, de influencer zelf dus, aansprakelijk zou zijn voor inbreuken. Ook ondernemingen die opdracht geven tot het plaatsen van de reclameposts, zoals reclamebureau’s, konden volgens hun voorstel verantwoordelijk worden gehouden in geval van inbreuken. Overtredingen zouden boetes opleveren die 208 tot 400.000 euro bedragen.

De richtlijnen waren van toepassing op alle sociale media, zoals bijvoorbeeld blogs, vlogs, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Snapchat, Pinterest, Flickr, Vine, Tumblr, Google+ en LinkedIn. Wij zetten hun voorstel van de belangrijkste regels op een rijtje.

Belangrijkste regels

- Om het voor lezers duidelijk te maken dat een artikel op een blog reclame bevat, moet je de post bovenaan in de titel met “reclame” of (reclame) labelen. Ook als het een gemengd artikel is dat zowel niet-commerciële inhoud als reclame bevat, moet je het label “reclame” of (reclame) voor de titel vermelden.

- Als je een foto of een filmpje via Instagram publiceert, moet je aan het begin van de post het label “reclame” of #reclame plaatsen. Het louter taggen van het merk of product is niet voldoende.

- Op Twitter moet je het label “reclame” of #reclame aan het begin van de tweet plaatsen. Wanneer de online influencer een reclamepost van een blog of andere sociale media op Twitter deelt, moet hij die tweet eveneens met “reclame” of #reclame labelen.

- Op Facebook moet je het label “reclame” helemaal vooraan in uw Facebookpost plaatsen. Als je via Facebook een link deelt naar reclame op andere sociale media, moet je zowel de oorspronkelijke post als de post waarmee het bericht via Facebook wordt gedeeld met “reclame” labelen.

- Wanneer je een foto of filmpje via Snapchat publiceert of verstuurt, moet je het label “reclame” op de foto of het filmpje zelf plaatsen.

- Als je een filmpje via YouTube publiceert, moet de geschreven vermelding “reclame” tijdens de video weergegeven worden op het ogenblik dat het product, het merk of de dienst wordt aangeprezen, en dat op regelmatige tijdstippen en minstens om de 15 seconden. De vermelding moet steeds minstens 3 seconden zichtbaar blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen