Direct naar artikelinhoud
brexit

May en Juncker “boeken vooruitgang”, maar vinden geen akkoord

De Britse premier Theresa May en Jean-Claude Juncker.Beeld AFP

Er is tijdens een onderhandeling tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May over de brexit “zeer goede vooruitgang” geboekt. Die boodschap had de Europese Commissie na de meeting.  “Maar het werk gaat voort”, klonk het voorzichtig.

Vier dagen voor aanvang van een cruciale Europese top over het Britse vertrek uit de Europese Unie, was May naar Brussel afgezakt om de weg naar een volledig akkoord te plaveien. Zondag moeten de staatshoofden en regeringsleiders hun fiat geven voor het echtscheidingsverdrag en een politieke verklaring over de toekomstige relaties tussen de EU en Groot-Brittannië goedkeuren.

Het gesprek in het Berlaymontgebouw van de Commissie duurde ongeveer twee uur, maar leidde nog niet tot een doorbraak. May zou zaterdag naar Brussel terugkeren om de onderhandelingen voort te zetten. Gepland is dat de Britse premier zondag zal deelnemen aan het tweede luik van de top. 

Sowieso moet er tegen zondag een echtscheidingsakkoord en een politieke verklaring op tafel liggen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou niet naar de Europese top willen komen als er geen definitieve tekst op tafel ligt, vernam het persagentschap Bloomberg.