Direct naar artikelinhoud
Oorlog in Jemen

85.000 kinderen hongerdood gestorven in Jemen; 8,4 miljoen mensen bedreigd

Amal Hussein is op zevenjarige leeftijd gestorven van de honger in een vluchtelingenkamp in Jemen.Beeld Twitter/ Tyler Hicks/ NYT

Er zijn in Jemen 85.000 kinderen jonger dan vijf jaar gestorven van honger of ziekte sinds Saudi-Arabië zich er in 2015 met de burgeroorlog ging moeien. Nu bedreigt de hongerdood daar zeker 8,4 miljoen mensen.

“Voor elk kind dat gedood wordt door bommen en kogels, zijn er tientallen die verhongeren.” De internationale hulporganisatie Save the Children luidt de noodklok voor het door een oorlog verscheurde Jemen. Volgens de ngo zijn er sinds april 2015 85.000 kinderen gestorven in het land. En dat is nog een conservatieve schatting, zegt Save the Children. Ze is gebaseerd op gemiddelde sterftecijfers voor ernstige acute ondervoeding. 

Volgens de VN lijden zeker 1,3 miljoen kinderen in Jemen sinds 2015 onder die extreme honger. Voor de kinderen zijn honger en ziekte een nog grotere bedreiging dan het oorlogsgeweld. “Wij zijn geschokt”, zegt Tamer Kirolos, de directeur van Save the Children voor Jemen. “Er moet dringend hoogwaardige voeding tot bij hen geraken. Met slechts 60 dollar kan een familie van zeven er een maand eten.”

Desastreuze cijfers

• 84.700 kinderen onder vijf jaar zijn gestorven door honger en ziekte sinds april 2015

• 1,3 miljoen kinderen lijden onder extreme honger

• 8,4 miljoen mensen zijn nu al bedreigd door de hongerdood

• 14 miljoen mensen riskeren binnenkort uithongering

• 57.000 oorlogsdoden zijn er sinds 2016 door geweld te betreuren

• $60 volstaat om een familie van zeven een maand eten te geven

De oorlog in het straatarme land in het Midden-Oosten woedt al jaren. In 1990 smolten het noorden en het zuiden na een zware strijd wel samen tot één land, maar de vijandigheden zijn nooit echt gaan liggen. In maart 2015 greep een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië in om de internationaal erkende Jemenitische regering weer in het zadel te helpen. Die was uit de hoofdstad Sanaa verdreven door de aan Iran gelieerde Houthi’s, die de dichtst bevolkte regio’s van het land controleren.

Levenslijn

De strijd woedt onder andere in de belangrijke havenstad Hodeida, een levenslijn voor miljoenen Jemenieten. Hodeida is de toegangspoort voor meer dan 80 procent van de voedselimport en humanitaire hulp. Maar door de oorlog stokt die toevoer.

“De import via de haven van Hodeida is met meer dan 55.000 ton per maand gereduceerd. Dat is goed voor de voeding van 4,4 miljoen mensen, van wie de helft kinderen”, aldus nog Save the Children.

Volgens de VN riskeert de helft van de Jemenitische bevolking, zo’n 14 miljoen mensen, zeer binnenkort gevaarlijk veel honger. Nu zijn al zeker 8,4 miljoen burgers bedreigd door uithongering.

Volgens de VN riskeert de helft van de Jemenitische bevolking, zo’n 14 miljoen mensen, zeer binnenkort gevaarlijk veel honger

Vredesgesprekken

Het Westen dringt nu aan op een staakt-het-vuren en hernieuwde vredesgesprekken in een poging het conflict te beëindigen. Speciaal VN-gezant voor Jemen Martin Griffiths is in Sanaa aangekomen om met beide partijen te onderhandelen over gesprekken die in Zweden zouden plaatsvinden. Volgens Amerikaans minister van Defensie James Mattis komen die er volgende maand.

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, die behoren tot de militaire coalitie die de Jemenitische regering steunt, staan achter die onderhandelingen, stelt Mattis. En de Jemenitische overheid had eerder al bevestigd te zullen deelnemen aan de door de VN bemiddelde vredesgesprekken. Wel stelt de overheid dat de Houthi’s onder druk moeten worden gezet om ook onvoorwaardelijk deel te nemen.

Griffiths wacht wat dat betreft een moeilijke taak. In september kwamen de Houthi’s niet opdagen voor eerder geplande vredesgesprekken in Genève.