Direct naar artikelinhoud
NieuwsTaakstraf Verstappen

Autosportfederatie FIA weet zich nog altijd geen raad met taakstraf voor Max Verstappen

Formule 1-coureur Max Verstappen kreeg onlangs een straf opgelegd vanwege het duwen van Esteban Ocon bij de GP van Brazilië. Het ging om een straf van twee dagen. Maar twee weken later is nog altijd niet duidelijk wat hij dan precies moet doen.`

Esteban Ocon crasht tegen Max Verstappen tijdens de GP van Brazilië in São Paulo.Beeld Getty Images

De foto’s en filmpjes waren afgelopen week niet te missen op de sociale media. Max Verstappen gefotoshopt in een uniform van de plantsoenendienst, strafregels schrijvend op een schoolbord of racend in een schoonmaakwagen. De ‘taakstraf’ van twee dagen die Verstappen kreeg opgelegd na de GP van Brazilië vanwege het duwen van Esteban Ocon inspireerde creatievelingen.

Maar het zorgde ook voor gefronste wenkbrauwen: wat moest de Nederlander in hemelsnaam gaan doen? Autosportfederatie FIA gaf namelijk geen details over de opgelegde straf, behalve dat de ‘maatschappelijke dienstverlening’ binnen een half jaar moest zijn verricht.

Bijna twee weken later is er nog weinig duidelijkheid. Verstappen zelf zei vorige week maandag in het programma Peptalk ook nog geen idee te hebben wat hem te wachten stond. Mogelijk moet de 21-jarige coureur begin volgend jaar aanwezig zijn op de jaarlijkse seminar die de FIA in het Zwitserse Genève organiseert voor de stewards (scheidsrechters) van de autosport.

Ferrari-coureur Sebastian Vettel moest vorig jaar iets soortgelijks doen in het kader van de taakstraf die hij kreeg opgelegd vanwege de opmerkelijke beuk die hij met zijn auto uitdeelde aan Lewis Hamilton tijdens de GP van Azerbeidzjan. Die sanctie was te licht en te vaag, was de teneur toen, waardoor het eigenlijk geen straf was. Rond de taakstraf van Verstappen klinken dezelfde geluiden.

Slagvaardig handelen 

De raceklasse weet niet hoe slagvaardig te handelen als een coureur iets doet dat niet in het vuistdikke regelboek van de Formule 1 staat beschreven. In een paneldiscussie op de site van de Amerikaanse sportzender ESPN oordeelden vier Formule 1-journalisten eensgezind dat het verdict over Verstappen allesbehalve het effect had dat de FIA zei na te streven, namelijk hem dwingen een beter rolmodel te zijn.

F1-columnist Maurice Hamilton van ESPN was helder: ‘Als je een rode lijn trekt bij fysiek contact, wat voor signaal geef je dan af met dit soort straffen aan jonge fans? Een wedstrijd schorsing zou de boodschap waarschijnlijk wel hebben overgebracht.’ Volgens Kate Walker zal de straf het gedrag van coureurs daarom ook niet veranderen, ‘in welke categorie dan ook’.

Walker: ‘Want hoe kan de FIA nu nog iemand fatsoenlijk straffen voor slecht gedrag? Dat kan niet meer en dat weten de coureurs ook.’