Luister naar

China zet nog hardere koers in

Nieuws
Het Chinese Volkscongres is afgesloten met een toespraak vol communisme en nationalisme, die concessies en compromissen uitsluit. De Chinese president Xi Jinping acht ‘bloedige veldslagen’ tegen dissidente gebieden als Hongkong en Taiwan mogelijk.
Herman Veenhof Herman Veenhof
dinsdag 20 maart 2018 om 19:50
De Chinese president Xi Jinping houdt het Nationale Volkscongres in Peking in een toespraak onder meer voor dat China zich nooit zal neerleggen bij een onafhankelijk Taiwan.
De Chinese president Xi Jinping houdt het Nationale Volkscongres in Peking in een toespraak onder meer voor dat China zich nooit zal neerleggen bij een onafhankelijk Taiwan. ap / Andy Wong

Peking

De Chinese president Xi Jinping had dinsdag, tijdens de slotdag van het dertiende Volkscongres, dat twee weken duurde, vrijwel geen vriendelijk woord over. Hij kondigde ten overstaan van drieduizend gehoorzaam klappende parlementsleden in de Grote Hal van het Volk een beleid aan dat rust op twee pijlers. Het ene is klassiek en bekend, het andere is voor China nieuw, maar beproefd als verenigend wapen: communisme en nationalisme. Het gaat de partijleider en het staatshoofd om de ‘wederopstanding’ van zijn land, de opbouw van een ‘sterke natie’ en de verwezenlijking van de ‘Chinese droom’. Dat kan door vast te houden aan ‘socialisme met Chinese karakteristieken’ en de absolute gehoorzaamheid van alle 1,3 miljard Chinezen.

dissident

De toon van de rede van Xi werd opmerkelijk offensief toen het om Hongkong en Taiwan ging. Xi Jinping zei dat ‘China geen centimeter van het moederland zal prijsgeven’. Zijn land is bereid ‘een bloedig gevecht aan te gaan met de vijanden. Iedere poging om China te splitsen, is gedoemd te mislukken.’ Vooral Taiwan ‘zal gestraft worden door de geschiedenis voor zijn separatisme’.

De stadstaat Hongkong maakt sinds 1997 deel uit van China, maar heeft tot 2047 recht op een eigen grondwet, parlement, rechtspraak en vrije media; een liberaal klimaat met democratie en vrijheid van meningsuiting. Die zaken staan steeds meer onder druk door bevoogding vanuit Peking. Demonstraties in Hongkong tegen inperking van die vrijheden vallen in Peking totaal verkeerd.

Taiwan is onafhankelijk sinds het vasteland van China communistisch werd, maar Peking legde zich daar nooit bij neer en ziet het eiland als een afvallige provincie. De internationale gemeenschap draaide steeds meer de Chinese kant op; de westerse steun voor Taiwan is halfhartig, omdat het belang van goede betrekkingen met economische reus China veel groter is. Sinds in 2016 in Taiwan een anti-Chinese president aan het bewind kwam, zijn de verhoudingen weer gespannen.

De harde boodschap was niet alleen gericht aan Hongkong en Taiwan, maar ook aan de buurlanden die de steeds nadrukkelijker dominantie van China in de Oost- en Zuid-Chinese Zee weerstreven: vooral Japan en Vietnam. China bezette eilandjes in de Zuid-Chinese Zee en heeft enkele daarvan uitgebouwd tot geduchte militaire bases.

complex

Xi Jinping liep niet weg voor ‘complexe omstandigheden en ongeziene uitdagingen’. Hij stelde dat China slim moest zijn en gebruik moest maken van ‘strategische opportuniteiten’. Politiek realisme hoort bij dat denken. China was er niet op uit een economisch conflict of handelsoorlog met de Verenigde Staten aan te wakkeren. Dat werd na afloop van de toespraak nog eens benadrukt in een persconferentie met de Chinese premier Li Keqiang. Xi Jinping reageerde dus expliciet gematigd op de protectiemaatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump afkondigde en dinsdag uitbreidde.

Het nieuwe China is een economische supermacht die de partijlijn en het eigenbelang van natie en volk samensmeedt. In wezen voegt China het Russisch nationalisme en de recente Amerikaanse protectiepolitiek bijeen, in een structuur die een ijzersterke economie als fundament heeft. Afscherming van de eigen markt gaat gepaard met injecties van tientallen miljarden euro’s in de kapitalistisch geworden overheid en het Chinese bedrijfsleven. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.