“Teckeltje met een hernia? Dat is dan 2.000 euro”: waarom steeds meer verzekeraars op dierenverzekeringen springen

Antwerpen -

Het aantal verzekeringen dat wordt afgesloten voor huisdieren, groeit snel. Vooral voor honden en katten, maar sinds kort kun je nog andere dieren laten verzekeren. Dierenartsen zien het graag gebeuren. “De kosten voor ingrepen zijn veel hoger dan vroeger, en voor ons is het heel moeilijk als wij dieren niet kunnen helpen omdat mensen die kosten niet kunnen dragen.”

Maaike Floor

Niet alleen het aantal huisdieren dat verzekerd wordt, stijgt. Ook het aantal aanbieders van dat type verzekeringen. Belfius Direct, voorheen Corona Direct, is één van de pioniers. “Sinds de coronapandemie, toen veel mensen een hond in huis hebben genomen, hebben we het aantal verzekeringen voor honden zien toenemen met 25 procent”, zegt Ulrike Pommée van Belfius Direct, dat sinds december ook verzekeringen verkoopt via de dierenwinkels van Tom&Co. Sinds dit jaar kunnen ook katten worden verzekerd.

“Sinds de coronapandemie, toen veel mensen een hond in huis hebben genomen, hebben we het aantal verzekeringen voor honden zien toenemen met 25 procent”

Ulrike Pommée

Belfius Direct

“Van de 4,5 miljoen honden en katten in België is nog maar 3 procent gedekt door een verzekering, 6 procent van de honden en 2 procent van de katten. Er is dus nog veel ruimte om te groeien”, zegt Ulrike Pommée. De helft van de nieuwe huisdieren die worden aangesloten zijn puppies. Franse buldogs (9 procent), golden retrievers (4 procent) en border collies (3,5 procent) voeren de lijst aan van de verzekerde hondenrassen. (Lees verder onder de foto)

Je kunt ook je papegaai laten verzekeren.© Patrick De Roo

Ook papegaaien en konijnen

Ook SantéVet, gelinkt aan Axa, biedt verzekeringen voor huisdieren aan, net als het Franse Assur O’Poil en Pet Expert, dat samenwerkt met KBC. Een nieuwkomer op de markt is het Amerikaanse Figo Pet, dat een kantoor heeft geopend in Hasselt en samenwerkt met onder andere MyVanbreda. Zij bieden zelfs verzekeringen aan voor konijnen en papegaaien.

“Vogels moeten voor bijna alle ingrepen in slaap gebracht worden, bijvoorbeeld voor het bijvijlen van hun snavel, dus dan lopen de kosten al snel op”

Joke Hoeyberghs

Figo Pet

“Konijnen maken vaak deel uit van een gezin met kinderen en papegaaien worden heel oud en hebben op een bepaald moment dus ook medische zorgen nodig”, vertelt Joke Hoeyberghs van Figo Pet. “Bovendien moeten vogels voor bijna alle ingrepen in slaap gebracht worden, bijvoorbeeld voor het bijvijlen van hun snavel, dus dan lopen de kosten al snel op.” Voorlopig blijven de konijnen en de papegaaien een niche, met 5 tot 10 procent van de verzekerde huisdieren. De meeste verzekerde dieren zijn honden (60 tot 65 procent) en katten (20 tot 25 procent).

Wat wordt vergoed?

Verzekeringsmaatschappijen betalen de behandelingskosten door ziekte, een ongeval of een operatie (deels) terug. Ook medicijnen, bloed- en urineanalyses, scans, röntgenfoto’s en echo’s worden vaak (deels) vergoed. Routinezorg of preventieve zorg, zoals ontworming, vaccinaties, check-ups, castratie of sterilisatie vallen meestal buiten de dekking, net als zwangerschap en bevalling, opvoedingsbegeleiding en ziektes die met een inenting voorkomen hadden kunnen worden. Voor oudere dieren betaal je meer en bestaande aandoeningen worden niet gedekt. (Lees verder onder de foto)

Preventieve zorg en routinezorg worden niet gedekt door de verzekering.© ANP / REMKO DE WAAL

“Wij houden nog geen cijfers bij van het aantal verzekerde dieren, maar ik sluit niet uit dat we dat binnenkort wel gaan doen omdat we ook zien dat die markt groeit”, zegt Peter Wiels van verzekeringskoepel Assuralia. “Huisdieren verzekeren is in heel Europa een trend. Door de moderne technologie is er tegenwoordig ook veel meer mogelijk als het op het opereren en verzorgen van dieren aankomt, maar dat kost uiteraard geld.”

“Bepaal voor jezelf wat je eraan wil uitgeven en vergelijk de polissen. Er zijn meestal verschillende formules. Als je minder betaalt, is ook de terugbetaling beperkter”

Peter Wiels

Assuralia

Peter Wiels vindt het belangrijk dat mensen zich goed laten informeren voor ze een verzekering afsluiten. “Bepaal voor jezelf wat je eraan wil uitgeven en vergelijk de polissen. Er zijn meestal verschillende formules. Als je minder betaalt, is ook de terugbetaling beperkter. Het is echt een persoonlijke afweging. Maar je ziet dat veel mensen erg begaan zijn met hun huisdier en er alles voor overhebben. Door zo’n dier te verzekeren, koop je een bepaalde gemoedsrust als er op een bepaald moment plots hoge kosten zijn.” (Lees verder onder de foto)

Dierenarts Lissa Lambrecht van De Merode in Antwerpen.© rr

Ook dierenartsen zijn enthousiast over verzekeringen voor huisdieren. “Voor ons is het heel moeilijk als wij dieren niet kunnen helpen omdat mensen de kosten niet kunnen dragen. De kosten voor de ingrepen zijn veel hoger dan vroeger omdat er tegenwoordig veel mogelijk is, maar soms worden mensen daardoor verrast”, zegt dierenarts Lissa Lambrecht van dierenartsencentrum De Merode in Antwerpen.

“Vroeger werd een gebroken hondenpootje gewoon in het gips gezet, tegenwoordig doen we scans en wordt er geopereerd om zo’n dier het best te helpen. Dan zit je alles samen al snel aan 2 tot 3.000 euro”

Lissa Lambrecht

Dierenartsencentrum De Merode

“In België zie je nog veel minder dan in andere Europese landen zoals Zweden en Nederland dat dieren verzekerd worden. Vroeger werd een gebroken hondenpootje gewoon in het gips gezet, tegenwoordig doen we scans en wordt er geopereerd om zo’n dier het best te helpen. Dan zit je alles samen al snel aan 2.000 tot 3.000 euro.”

Spoedingrepen

Ook spoedingrepen zijn duur, omdat er dan vaak ’s nachts een chirurg wordt opgeroepen om een maagkanteling bij een hond te opereren bijvoorbeeld of een keizersnee uit te voeren. “Of denk aan een teckeltje met een hernia. Een scan, een operatie, controles, dan zit je ook aan 2.000 tot 3.000 euro.”

Dierenarts Lissa Lambrecht merkt dat mensen daar vaak niet bij stilstaan als ze een dier in huis nemen. Maar ze raken zo verknocht dat ze, als het nodig is, wel de beste behandeling willen voor hun hond of kat. “Die band tussen mens en dier is vaak heel hecht. Nog meer dan vroeger maakt een huisdier deel uit van een gezin, als een kind bijna. Dan is het dus niet zo gek om voor een verzekering te kiezen.” Over het algemeen geldt: hoe groter een dier, hoe meer kosten erbij komen kijken. “Een antibioticakuur voor een chihuahua kost 10 euro, voor een grote hond kan dat al oplopen tot een paar honderd euro.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer