Een en twee voor Decathlon-AG2R La Mondiale in Ronde van Romandië: Dorian Godon trekt sprint aan… en wint zelf

Dorian Godon (Decathlon AG2R La Mondiale) heeft woensdag in Zwitserland de eerste rit in lijn van de 77e editie van de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De 27-jarige Fransman bleef na een 165,7 kilometer lange heuveletappe tussen Château d’Oex en Fribourg in de sprint zijn Italiaanse ploegmaat Andrea Vendrame en Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) voor. Godon neemt ook de leiderstrui over van de Nederlander Maikel Zijlaard (Tudor Pro Cycling Team), die dinsdag de ultrakorte proloog van 2,28 kilometer in Payerne won.

Vincent Van Genechten

De etappe werd gekleurd door een lange aanval van zes renners, met daarin Rune Herregodts. Toen die op de laatste klim werd gegrepen, regende het uitvalspogingen. Daarbij liet onder meer de Fransman Julian Alaphilippe zich tweemaal opmerken. Uiteindelijk werd het toch een sprint van het uitgedunde peloton.

Vermeersch kon in het spoor van de renners van Decathlon AG2R La Mondiale de derde plek pakken, maar voor twee andere Belgen verliep de sprint niet zoals verhoopt. Milan Menten (Lotto Dstny) zat ingesloten en werd zichtbaar gefrustreerd vierde. Thibau Nys (Lidl-Trek), die in Romandië aan zijn wegseizoen begint, liet zich wegdrummen uit zijn sprinttrein en was zo pas dertiende.

Godon neemt ook de gele leiderstrui over van de Nederlander Maikel Zijlaard (Tudor Pro Cycling Team), die dinsdag de ultrakorte proloog van 2,28 kilometer in Payerne won maar in de etappe van woensdag al snel in de problemen kwam. Gianni Vermeersch is nu tweede in de stand op zes seconden van Godon.

De tweede rit in lijn voert de renners donderdag over 171 kilometer van Fribourg naar Salvan/Les Marécottes, waar de eerste aankomst bergop wacht. De 77e editie van de Ronde van Romandië telt vijf ritten (en de proloog) en eindigt zondag in Vernier. Vorig jaar ging de eindzege naar de Brit Adam Yates.

Uitslag:

Stand:

Vermeersch: “Hoogst haalbare”

Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) is woensdag derde geworden in de eerste etappe in lijn van de Ronde van Romandië (2.WT). Daarmee klimt hij naar de tweede plek in het klassement. Meer dan dat zat er niet in, oordeelde Vermeersch na zijn finish.

In de sprint van een uitgedund peloton na een lastige etappe eindigde Vermeersch in het spoor van twee renners van Decathlon AG2R La Mondiale als derde. Ei zo na had hij geen deel uitgemaakt van de eerste groep. “Ik liet me een beetje verrassen, op zo’n vijf kilometer voor de finish”, gaf de West-Vlaming toe. “Alaphilippe viel aan, ik zat in het midden van het peloton, en plots zat ik in een groepje gelosten. Dat was een beetje stressen.”

“Pas twee kilometer voor de finish kwamen we terug. Dat was al best een zware inspanning geweest. Gelukkig raakte ik aan enkele rotondes meteen bij mijn ploegmaat Xandro (Meurisse), die in de top 5 van de groep zat. Xandro deed daarna een perfecte lead-out, maar ik denk dat derde het hoogst haalbare was. De snelheid lag zó hoog. Ik kon enkel in het wiel blijven, en proberen derde te worden.”

In het algemene klassement is Vermeersch tweede op zes seconden van de Franse dagwinnaar en leider Dorian Godon. De Ronde van Romandië duurt nog tot en met zondag.