Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Wielervijanden trekken samen op oorlogspad

De Colombiaan Johan Esteban Chaves moest al lossen op de eerste klim van de dag. Wat volgde, was een vergeefse achtervolgingstocht.Beeld AFP

Bij Mitchelton-Scott wisten ze het even niet meer. Esteban Chaves, bij de start in Penne nog tweede in het klassement, kreeg in de lange etappe door de Apennijnen 25 minuten aan de broek. "Ik had geen kracht in de benen."

Het zelfvertrouwen van rozetruidrager Simon Yates en zijn eerste luitenant Johan Esteban Chaves (28) kon maandag, tijdens de rustdag, niet op. Eén en twee in het klassement, dat bood perspectieven. Amper 24 uur later zong ploegleider Matthew White van Mitchelton-Scott al een toontje lager. En dat na een zogenaamde overgangsetappe. Met haar 244 kilometer dan wel de langste van deze Giro, maar niet de lastigste met drie colletjes van niemendal.

"Zelden gezien", vertelde Lotto-Soudal-ploegleider Bart Leysen. "Het startsein was amper gegeven of de oorlog brak los. Dan denk je dat er gekoerst wordt tot er een groepje wegrijdt, maar niet dit keer. Ze bleven maar vlammen. Niet de minste ploegen, trouwens." Zo mengden vooral Team Sky (Chris Froome), FDJ (Thibaut Pinot) en Astana (Miguel Angel López) zich in de debatten.

Het startsein was amper gegeven of de oorlog brak los
Bart Leysen, ploegleider Lotto-Soudal

Ook Yates wist niet waar hij het had. "Helse ritten zijn geen uitzondering, maar dat dit gebeurt in uitgerekend een rit van bijna 250 kilometer, dat had ik niet zien aankomen."

Alle hens aan dek

De grootste vijanden zijn in het wielrennen net zo snel weer de beste vrienden als er iets te winnen valt, bleek weer. Vorig jaar ontstond er tijdens de Giro een opvallende coalitie tussen Nairo Quintana (Movistar) en Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida). Ze hadden een gedeeld belang: eerst afrekenen met Tom Dumoulin, daarna zouden ze elkaar weer aanvallen. Zonder succes.

Al op de eerste klim van de dag, de Fonte della Creta (tweede categorie), barstte het peloton uit zijn voegen. Belangrijkste slachtoffer: Chaves, de nummer twee in het klassement. "Het duurde even vooraleer dat nieuws doorsijpelde tot in de volgauto's", ging Leysen voort. "Maar bij de renners wordt zoiets sneller verspreid. Met als gevolg dat ook teams als Sunweb (met uittredend winnaar Dumoulin, DNR/VK) maar al te graag hun steentje wilden bijdragen."

Op 70 kilometer van de streep heb ik mijn renners de opdracht gegeven de benen stil te houden
Ploegleider Matthew White

Gevolg: alle hens aan dek bij Mitchelton-Scott. "Ik zette drie mannetjes bij Chaves, in de hoop hem zo snel mogelijk terug in het peloton te krijgen", verduidelijkte ploegleider White. "Na lang zwoegen kwamen we tot op anderhalve minuut, waarna we ook nog de steun van QuickStep, dat voor Viviani reed, kregen. Helaas kregen we de kloof niet gedicht. Op 70 kilometer van de streep heb ik mijn renners de opdracht gegeven de benen stil te houden. Op een moment moet je beslissen. Ik wilde de jongens die Yates nog twee weken moeten bijstaan niet helemaal opsouperen."

Pollenallergie

Chaves verloor finaal 25 minuten op de Sloveense ritwinnaar Matej Mohoric en strompelde in Gualdo Tadino ontgoocheld naar de teambus. White vermoedde dat zijn Colombiaanse talent last had van een pollenallergie, maar Chaves ontkende dat. De renner sprak van "een moeilijke dag" en van een haat-liefdeverhouding met de Giro. "Dat is koers. Mijn klassement is dan wel om zeep, het doel van de ploeg verandert niet", zei Chaves. "Yates rijdt nog steeds in het roze en die trui gaan we verdedigen."

De 25-jarige Britse leider bleef optimistisch. "Uiteraard zijn we een stuk van onze sterkte kwijt. Vanaf nu kunnen de concurrenten volledig op mij focussen. Dit is vooral sneu voor Chaves. Zelf voel ik me pico bello. Nee, ik vrees de derde week niet. De enige etappe waar ik schrik van heb, is de tijdrit."

Ploegleider White heeft in vergelijking met maandag alvast één zorg minder. "Er is nu duidelijkheid over wie onze kopman is in de rest van deze Giro."

Ronde van Italië

Uitslag rit 10

1. Matej Mohoric (Sln) 244km in 6u04:52

2. Nico Denz (Dui) op 0:00

3. Sam Bennett (Ier) 0:34

4. Enrico Battaglin (Ita) 0:34

5. Davide Ballerini (Ita) 0:34

Algemeen klassement

1. Simon Yates (GBr) 43u42:38

2. Tom Dumoulin (Ned) op 0:41

3. Thibaut Pinot (Fra) 0:46

4. Domenico Pozzovivo (Ita) 1:00

5. Richard Carapaz (Ecu) 1:23