Luister naar

'Ik wil dat mijn generatie opstaat'

Nieuws
Felix Klos (26) wil voor D66 lijsttrekker worden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De historicus en politicoloog is nu nog woordvoerder van partijleider Alexander Pechtold.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
dinsdag 31 juli 2018 om 21:29
Felix Klos
Felix Klos youtube

Den Haag

D66’er Felix Klos wil met name jongeren uitdagen zich in te zetten voor het Europese ideaal van samenwerking en integratie. ‘Dit is het moment’, zegt de politicus in spe, die is geboren in het jaar dat het Verdrag van Maastricht (1992) werd gesloten waarbij de Europese Unie een stap dichterbij kwam. Dinsdag diende hij de benodigde steunbetuigingen om mee te doen aan de lijsttrekkersverkiezing, in bij de landelijke verkiezingscommissie van D66.

‘Mijn generatie weet niet beter dan dat er in Europa geen grenzen zijn. We zijn daar zo aan gewend geraakt dat het gevaar bestaat dat de Europese idealen worden verwaarloosd.’ Felix Klos grijpt naar de metafoor van de dijk die het land tegen het water beschermt, maar wel altijd onderhoud nodig heeft.

Klos ziet grote bedreigingen op Europa afkomen. Hij noemt de opstelling van de VS onder president Donald Trump en de Brexit, maar ook de manier waarop Polen en Hongarije zich sterk maken om het ‘ideaal van de Europese eenheid van binnenuit te slopen’.

Klos vindt het van belang zijn generatiegenoten warm te maken voor het Europese ideaal. Hij verwijt de jongeren laksheid. ‘Ze hebben Europa in de steek gelaten op het moment dat het erom spande’, zegt hij, met verwijzing naar de Britse jongeren die het bij de stembusgang over de Brexit massaal lieten afweten. ‘Het beste middel om het cynisme over Europa te bestrijden is het ideaal weer uit te dragen.’

Een van Klos’ inspiratiebronnen is de Britse staatsman Winston Churchill. Hij ontdekte het belang van deze politicus toen hij tijdens zijn studie in Oxford een scriptie schreef over de geschiedenis van de Europese integratie. In die geschiedenis speelde Churchill een hoofdrol, ontdekte hij. De Britse oorlogspremier zette zich na de Tweede Wereldoorlog actief in voor Europese integratie. Hij wees in zijn toespraken, die hij in Europa hield, op de gevaren van het nationalisme.

Klos verdiepte zich er verder in en schreef een spraakmakend boek over Churchill, de man die ook aan de wieg stond van de Raad van Europa, de mensenrechtenorganisatie waarvan vrijwel alle Europese landen lid zijn.

Klos gaat de strijd aan met ervaren partijgenoten die ook naar het lijsttrekkerschap dingen. Sophie in ’t Veld (54) was al drie keer eerder lijsttrekker en heeft zich ook nu weer gemeld bij de verkiezingscommissie van de partij. Ook Europarlementslid Marietje Schaake (39) wil lijsttrekker worden. Klos zegt ernaar uit te zien campagne te voeren voor zijn kandidatuur.

Nadat de verkiezingscommissie bekendmaakt welke kandidaten gaan strijden om het lijsttrekkerschap, zal later deze maand de campagne van start gaan. Van 30 augustus tot 9 september kunnen de D66-leden elektronisch hun stem uitbrengen op een van de kandidaten. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op 23 mei 2019. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?