Luister naar

Minister Schouten: ik ben al bezig met kleinere veestapel

Nieuws
Minister Carola Schouten (Landbouw) is al doordrongen van de noodzaak de veestapel te verkleinen. Daar heeft ze het Openbaar Ministerie ‘niet voor nodig’.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
dinsdag 13 november 2018 om 19:10
Carola Schouten
Carola Schouten anp / Koen van Weel

Den Haag

Dat zei de bewindsvrouw dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. Schouten reageerde op vragen van Kamerleden over uitlatingen van landelijk milieuofficier van justitie Rob de Rijck. Die zei dinsdag in NRC dat mestfraude pas effectief te bestrijden is als de veestapel krimpt. Vorig jaar bleek uit onderzoek van die krant dat boeren, transporteurs en mestverwerkers in Brabant en Limburg op grote schaal frauderen met mest. Een deel van de mest mogen boeren uitrijden, de rest moet worden afgevoerd.

De huidige aanpak van de fraude die daarmee wordt gepleegd, is volgens De Rijck te weinig op de echte oorzaak gericht. ‘Zelfs als je onze capaciteit en die van de NVWA (de toezichthouder, red.) verdubbelt, heb je niet meer dan twee druppels op een gloeiende plaat.’ De milieuofficier zegt in NRC dat het werkelijke probleem is dat er meer mestproductie is dan ­Nederland aankan. ‘De enige manier om mestfraude werkelijk tegen te gaan, is een verminderde productie van mest. De veestapel zal kleiner moeten worden.’

De uitspraken van De Rijck zijn tegen het zere been van een deel van de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Helma Lodders zei dat het ‘geen pas geeft dat het OM dit soort beleidsmatige uitspraken doet’, en CDA’er Jaco Geurts noemde de uitspraken ‘bizar’. Ook vinden ze dat de indruk wordt gewekt dat álle boeren frauderen met mest.

warme sanering

Schouten reageerde in de Tweede ­Kamer terughoudend op de woorden van de officier van justitie. Ze liet wel doorschemeren dat ze de argumentatie van het OM niet volledig deelt. ‘Het is net zoiets als zeggen: als je minder winkels hebt, heb je ook minder winkeldiefstal en daarom gaan we het aantal winkels maar beperken. Als je die redenering heel structureel zou doorvoeren, zou dat misschien ook nog wel waar zijn, maar dat legt niet precies de vinger bij het probleem.’

Verkleining van de veestapel is een beladen politieke kwestie, die ook binnen de regeringscoalitie verschillend wordt bekeken. Schouten is er wel mee bezig; in het regeerakkoord is een ‘warme sanering’ van de varkenssector afgesproken. De minister laat zich echter nog niet uit over welk resultaat dit exact zal hebben. ‘Dat is ook afhankelijk van de prijs van varkensrechten op een bepaald moment’, zei ze dinsdag. Schouten heeft er 120 miljoen euro voor gereserveerd.

Volgens critici is de inkrimping van de veestapel die met dat bedrag bereikt kan worden, echter te klein. Het mestprobleem kan bovendien nog dringender worden, als Nederland geen ‘derogatie’ behoudt. Dat is het recht om meer mest te produceren dan normaal gesproken door de Europese Unie wordt toegestaan. Het is onzeker of Nederland na 2019 dit recht behoudt.

Schouten blijft inzetten op twee sporen: het opsporen van fraude én de verkleining van de veestapel. ‘Noem mij één kabinet dat een warme sanering van een sector in de veehouderij heeft gedaan. Dat is lang niet gebeurd.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.