© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Varkensboer misbruikt stiefzoon in sekskamer op boerderij: “Ik wilde een hechtere band met hem”

Heers -

Een 57-jarige man uit Heers riskeert drie jaar cel omdat hij zijn minderjarige stiefzoon tussen 2005 en 2007 meermaals misbruikte. De man sloeg toe in de slaapkamer, badkamer en in de varkensstal waar hij zijn dieren insemineerde. “Het was de sekskamer van de boerderij”, klonk het bij zijn eigen raadsman.

Shauni Deferm

Het inmiddels 33-jarige slachtoffer stapte op 9 februari 2022 naar de politie met het verhaal dat hij tussen zijn vijftiende en zeventiende meermaals misbruikt werd door zijn stiefvader. “Ik heb gewacht om aangifte te doen tot ik mentaal sterker was. Die man heeft mij twintig jaar lang gekleineerd. Hij had alle macht over mij. Het gaat dus over veel meer dan het misbruik op zich. Ik moest altijd werken en hij behandelde me als een slaaf”, vertelde de man donderdagochtend tijdens het proces.

Sekskamer

De 57-jarige varkensboer moest zich verantwoorden voor vier feiten van misbruik tussen 2005 en 2007. Niet veel eerder trok de jongen samen met zijn moeder in bij de vijftiger, waarna de seksuele handelingen meteen begonnen. “Hij was een heel moeilijk kind en ik dacht dat we zo een hechtere band zouden krijgen. Dat hij me meer zou aanvaarden”, gaf de vijftiger als uitleg voor zijn handelen.

De man kroop met de jongen in bed, liep hem achterna in de badkamer en misbruikte hem in de varkensstallen, waar hij ook zijn varkens insemineerde. “Het was de sekskamer van de boerderij. Dat hij daar bedacht heeft om toenadering te zoeken, lijkt mij niet onmogelijk”, sprak de advocaat van de man, waarmee hij verwijst naar de bijzondere verklaringen van zijn cliënt.

“Gesmeekt en gebeden”

Volgens de varkensboer gebeurde het misbruik vier keer op een jaar tijd. “En toen ben ik gestopt. Ik besefte plots dat het verkeerd was.” Het slachtoffer sprak dat tegen. “Het is veel vaker gebeurd en het duurde zeker langer dan een jaar. Het is pas gestopt toen ik na de laatste keer enorm boos ben geworden en alle deuren en stoelen heb stukgeslagen. Ik heb altijd gesmeekt en gebeden dat er een dag zou komen dat ik het tegen een politieagent kon vertellen, want zelfs mijn moeder liep weg van de feiten. Zij is er meermaals op uitgekomen, maar heeft er nooit met een woord over gesproken.” Ondertussen zou de vijftiger nog altijd een relatie hebben met de moeder van het slachtoffer.

De Tongerse aanklager vraagt voor de varkensboer, die overigens een blanco strafblad heeft, een celstraf van drie jaar, eventueel met probatievoorwaarden. “Al stel ik me zeer ernstige vragen bij zijn schuldinzicht. Zelfs de gerechtsdeskundige stelt dat die man zich maar zeer oppervlakkig kan inleven in het slachtoffer en het leed dat hij heeft veroorzaakt.” De raadsman van het slachtoffer vraagt een morele schadevergoeding van 7.000 euro.

Geen straf

De advocaat van de vijftiger stelt dat zijn cliënt niet thuishoort in de gevangenis en vraagt de gunst van de probatie-opschorting, waarbij de man schuldig zou bevonden worden maar buiten voorwaarden geen straf krijgt opgelegd. “Dit dossier is te mager om hem achter de tralies te steken. We hebben een proces dankzij de bekentenissen van mijn cliënt, anders hadden we niet eens een dossier gehad, want er zijn voor de rest te weinig objectieve bewijzen. De feiten zijn weerzinwekkend, maar ze zijn gebeurd en we moeten verder”, klonk het.

De raadsman betwist ook dat de stiefzoon jonger was dan zestien jaar toen de feiten plaatsvonden, wat een invloed kan hebben op de verzwarende omstandigheden.

Vonnis volgt op 23 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer