Grigalashvili is voor het derde jaar op rij wereldkampioen in de categorie -81 kilogram.© AFP

Matthias Casse onverwacht snel uitgeschakeld op WK judo, concurrent Grigalashvili pakt derde wereldtitel op rij

Kopzorgen voor Matthias Casse (27) voor de Olympische Spelen van Parijs. De Belgische nummer één van de wereld staat voor het eerst in vijf edities niet in de finale van het WK. Casse liep al in de derde ronde van het WK in Abu Dhabi tegen de 20-jarige Rus Timur Arbuzov tegen een fataal derde strafpunt aan, al was die beslissing omstreden.

Maarten Delvaux

De derde ronde is het verrassend snelle eindstation geworden voor Matthias Casse op het WK judo in Abu Dhabi. Hij verloor de kamp voor een plek in de kwartfinale na een felbevochten wedstrijd tegen Timur Arbuzov. De 20-jarige Rus kondigde zich op voorhand aan als een pittige tegenstander. Hij won in maart nog de Grand Slam van Tbilisi en pakte brons op de Grand Slam van Parijs. Vorig jaar won Casse het enige eerdere onderlinge duel in de derde ronde van het EK. Ook in Abu Dhabi toonde Arbuzov zijn klasse en dwong hij onze landgenoot tot het uiterste in de verlengingen. Daarin liep Casse tegen een derde (en fatale) strafpunt aan, al leek dat wel een erg strenge (en onjuiste?) beslissing van de jury. De nummer één van de wereld kreeg een derde strafpunt omdat hij Arbuzov onder de gordel zou hebben vastgenomen, maar de gordel van de Rus hing heel hoog doordat hij hem niet goed vastgemaakt had.

In de tweede ronde – hij was vrij in de eerste ronde – had Casse ook al de nodige moeite gehad met de talentvolle Ier Maxim Trigub (IJF 80). Onze landgenoot dwong pas in de golden score een derde (beslissend) strafpunt af bij zijn opponent.

(Lees verder onder foto)

Casse tegenover Arbuzov.© Getty Images

Op de vorige vier WK’s stond Casse telkens in de finale van de categorie tot 81 kilogram. Drie keer moest hij tevreden zijn met zilver (2019, 2022 en 2023), één keer pakte hij goud (2021). Zijn eerste en enige wereldtitel bij de elite behaalde Casse vlak voor de Olympische Spelen van Tokio. Nu trekt de Antwerpenaar met de nodige kopzorgen en flink wat huiswerk naar Parijs.

Grigalashvili maakt favorietenrol waar

De 24-jarige Georgiër Tato Grigalashvili veroverde het goud in de categorie van Casse (-81 kilogram). In de finale legde hij de 20-jarige Rus Timur Arbuzov (IJF 26) over de knie, waarmee zijn derde wereldtitel een feit was. Grigalashvili werd eerder wereldkampioen in 2022 en 2023, telkens in een finale tegen Matthias Casse, die hem in 2021 in de WK-finale had gevloerd.

(Lees verder onder foto)

Grigalashvili in actie tegen Arbuzov.© AFP

Carrao en Duyck meteen uitgeschakeld

Het WK judo in Abu Dhabi zit er al na de openingsronde op voor Alessia Corrao (IJF 75) en Jarne Duyck (IJF 89). De 22-jarige Corrao verloor in haar eerste ronde in de categorie tot 63 kg van de Italiaanse Savita Russo (IJF 43).

“Er kwam veel emotie aan te pas”, aldus Corrao. “Het was een volledig nieuwe ervaring voor mij en ik was behoorlijk gestresseerd. Ik denk dat ik een goed gevecht geleverd heb. Het zat in de details. Ondanks dat het de eerste keer was, hoopte ik beter te doen. Niemand verliest graag de eerste kamp. Ik vocht zonder twijfel niet voldoende bevrijd. Mijn grootste doel blijft het EK U23 (in het Poolse Pila in november). Ik ga er alles aan doen om me goed voor te bereiden en in de beste omstandigheden deel te nemen. Ik ben er zeker van dat deze ervaring heilzaam zal zijn voor mij.”

Russo haalde het met een waza-ari in de golden score. De 21-jarige Duyck werd in de klasse tot 81 kg al snel in een wurggreep genomen door de Portugees Joao Fernando (IJF 22) en moest de handdoek in de ring gooien.

Wie gaat naar Parijs?

Woensdag komen Gabriella Willems (-70 kg), Vicky Verschaere (-78 kg) en Sami Chouchi (-90 kg) op de tatami in de Verenigde Arabische Emiraten en donderdag is Toma Nikiforov (-100 kg) als laatste Belg aan zet.

Op 23 juni wordt de olympische ranking voor Parijs afgesloten. Zeventien judoka’s per categorie plaatsen zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen. Nadien worden per continent judoka’s toegevoegd om aan 24 deelnemers te komen. Nummer een van de wereld Matthias Casse is al zeker van de Spelen. Ook Toma Nikiforov, Jorre Verstraeten en Mina Libeer lijken op weg naar Parijs. Sami Chouchi, Gabriella Willems en Amber Ryheul liggen in de weegschaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer