vrijdag 19 oktober 2018 - Zutendaal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Met Pinna verdween een pak kwaliteit en routine bij Zutendaal. Dick Demey

FUTSAL

Tweedeklasser Zutendaal bengelt puntenloos onderaan

Pinna’s pensioen weegt zwaar

Je weet pas echt wat je mist als het er niet meer is. Vraag maar aan Fortuna Lindenhof Zutendaal. De tweedeklasser was vorig seizoen dé revelatie, maar bengelt na het pensioen van sterkhouder Daniele Pinna punten- en troosteloos onderaan. Coach Sandro Simone en kapitein Eugenio Spiga zien echter nog geen redenen tot paniek.

Wanneer we beide heren de open vraag stellen hoe het komt dat Zutendaal zijn start miste, ligt de naam Pinna vliegensvlug op tafel. Bij Simone na 14 seconden, bij Spiga al na 6. Veelzeggend. Met de oud-speler van Zonhoven, Houthalen-Genk, Beringen, Hasselt en Eisden-Dorp verdween dan ook een pak kwaliteit en routine. Bovendien was Pinna met zijn 32 lentes nog lang niet versleten. “Ik heb Daniele nog eens gecontacteerd, maar hij blijft bij zijn besluit om enkel nog veldvoetbal te spelen na de geboorte van zijn tweede kleine”, zegt coach Simone. “Dat moeten we respecteren. Maar ja, we missen hem. Pinna was Pinna, een tank, een huis. Hij speelde vaak veertig minuten en makkelijke tegengoals slikte je met hem niet.”

Kapitein Spiga is het roerend eens: “Mentaliteit, leiderschap, coaching... We missen Daniele. Hij was onze beste verdediger én onze eerste aanvaller. Hij was bij veel goals betrokken en maakte er zelf. Hij leverde ons veel punten op. Eisden-Dorp wilde hem aan de winterstop nog naar eerste klasse halen, dat zegt alles.” 

Geen crisis

Coach Simone zoekt naar een nieuw evenwicht. Nieuwkomer Fabrizio Coppola, Tim Diamantini en Eurgenio Spiga zijn opties om Pinna’s leemte op te vullen, maar de eerste twee waren niet altijd fit. “En ik ben van nature een flankspeler”, bekent Spiga. “Als ik achteraan speel, denk ik héél defensief. Pinna durfde erover gaan. We zullen het verlies als groep moeten opvangen.” 

Coach en kapitein hebben er beiden een goed oog in dat Zutendaal niet onderaan zal blijven staan. Als ze terugblikken, vinden ze enkel de wedstrijd tegen Borgloon van mindere makelij. “Het is geen crisis, want we hadden net zo goed 7 in plaats van 0 op 12 kunnen hebben”, vindt Simone. “Tegen Tongeren misten we de kansen, tegen Hoeselt keren we terug van 5-1 naar 5-5 en tegen kampioen Beverlo konden we 3-0 leiden aan de rust. Ik kan niemand iets verwijten, we hebben zeker geen dode groep. We hebben gewoon een zege nodig. Hopelijk komt die er tegen Heusden-Zolder.” 

Slordig

“Tot nu toe maakten we gewoon te veel fouten in de verdediging”, besluit Spiga. “Zo slikten we al enkele goals door slordig inspelen. Dat moet eruit. De inzet is goed, maar ik vind dat er nog extra vuur in mag. Vorig seizoen kwamen we op het veld met een attitude van ‘we maken iedereen kapot’. Nu vallen we in een wedstrijd soms even weg. Als we veertig minuten geconcentreerd spelen, zal het snel keren met de goeie spelers die we hebben. Dan gaan we nog veel punten pakken.” 

Vanavond 21.45 uur: FL Zutendaal - LL SI Heusden-Zolder (tweede nationale)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws