ADVIES. “Als ik afval, kom ik telkens weer bij. Is daar iets aan te doen?”

“Ik heb al vaak geprobeerd om af te vallen, telkens door minder calorieën te eten. Maar ik kom telkens weer bij.” Diëtiste Sanne Mouha geeft antwoord op jouw vragen over afvallen en gezonde voeding.

tib

“Het jojo-effect is herkenbaar: je doet moeite om af te vallen en na een tijd kom je toch weer bij. De oorzaak is vaak dat je het nogal radicaal hebt aangepakt: je schuift alles wat ‘niet mag’ in één keer aan de kant. Dat is heel tof in het begin en je maakt het jezelf makkelijk, want je hoeft niet te na te denken over wat je eet. Alleen: vanaf het moment dat je ‘zondigt’, ben je weer vertrokken. En kom je de verloren kilo’s weer bij.

© Steven Richardson

Het begint bij niet te streng zijn voor jezelf. Als je al vaak een dieet gevolgd hebt, weet je wat je valkuilen zijn. Waar loopt het fout? Maak een lijstje van waar het kan mislopen en denk na over hoe je die situaties kan vermijden. Kan je moeilijk ‘nee’ zeggen in sociale omstandigheden? Probeer dan op voorhand aan mensen te vragen om niet aan te dringen als ze bijvoorbeeld met taart trakteren.

Lust je gewoon heel graag chocolade? Wat helpt: gun jezelf twee ‘jokermomenten’ per week. Twee keer per week mag je zeggen: nu heb ik zoveel zin in iets dat ik het ga eten. Zo leer je jezelf dat je niet altijd alles moet eten, maar ook niet altijd alles moet vermijden. Als je zo’n ‘jokermoment’ inlast, doe het dan heel bewust: geniet echt van de chocolade of de chips of je glas wijn. Eet ze niet snel terwijl je met iets anders bezig bent: voor je ’t weet is het op en dan is je ‘moment’ ook weer voorbij. En als je zondigt, beperk de porties: eet een reep chocolade, niet het hele pakje. Neem een klein pakje chips, of een klein pakje friet.

LEES OOK. Waarom raak ik mijn buikje zo moeilijk kwijt

Vaak denken mensen: ‘nu heb ik iets gegeten wat niet mocht, het is om zeep’. En hangen ze dat dieet aan de wilgen. Maar dat is niet zo: vanaf het moment waarop je je herpakt, is het niet meer om zeep. Het is pas om zeep als je denkt dat het zo is. Wees niet te streng voor jezelf, laat het niet hangen als het één keer mislukt. Feestje gehad en je wat laten gaan? Ik hoop dat het lekker was. Als je de dag erna weer gewoon voortdoet met je gezonde eetpatroon, is er niets mis. Maar ga niet elk weekend én uit eten, én brunchen, én veel alcohol én op zondag nog frieten.

Probeer niet te snel af te vallen: heb je meerdere valkuilen, pak ze dan één voor één aan. Ga vooral niet ‘weinig eten’ of calorieën tellen, maar probeer je aan een gezond eetpatroon te houden: één of twee liter water per dag, 200 of 300 gram groenten, bij elke maaltijd iets van volkorenproducten, twee stukken fruit en twee keer zuivel of sojazuivel. Als je gezond eet, twee keer in de week zondigt en geleidelijk aan je gewoontes verandert, zal het effect veel langer duren.

Meer info over Sanne vind je op www.sannemouha.be en haar Facebookpagina. Heb je ook een vraag voor Sanne? Mail ze naar oproep@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over DIëtiste Sanne Mouha

Hoofdpunten

Keuze van de redactie