© Isosport

Mark van Bommel zoekt naar oplossingen na de 0 op 9: “We zijn afhankelijk van flitsen en da’s niet goed”

0 op 9 in de competitie, dat was Antwerp in bijna twee jaar onder Mark van Bommel nog niet overkomen. De Nederlander beschouwt deze ongewone situatie als een compliment, al beseft de coach dat het tij tegen Cercle Brugge moet keren. “Deze tegenstander ligt ons.”

Diederik Geypen

Tien minuten voor de persconferentie werd afgetrapt, loeide een oorverdovende sirene op de Bosuil.

“Ik wíst dat jullie over het brandalarm zouden beginnen”, kon er bij Van Bommel een glimlach af. “Weet je, de sirenes gaan al twee dagen af. Dit is een testfase.”

‘t Is dus niet het Antwerpse puntenalarm dat, na de 0 op 9, regelmatig afgaat. “We begonnen nochtans goed aan onze play-offs”, maakte Van Bommel nog eens de voorlopige balans op. “Zo dominant als die eerste 45 minuten in Anderlecht hebben we in een topwedstrijd buitenshuis nog niet gespeeld. Tot die rode kaart (voor Wijndal, red.) de partij veranderde…”

“Dan volgde Genk. Een duel waarvan ik op de bank zei: ‘wie scoort, die wint.’ Dat gebeurde ook. En Brugge… Vlak voor rust kregen we een vrije trap tegen.”

“Zo hangt het allemaal een beetje aan elkaar. Het is telkens ‘net niet’, terwijl het vanaf januari ‘net wel’ was. Ik vind ons veldspel goed, tot aan de zestien. Daar zijn we afhankelijk van flitsen. En da’s niet goed. De xG-score (expected goals, verwachte doelpunten, red.) is gewoon matig.”

LEES OOK. PODCAST. Dave & Patje met Seba: “Stakende koks? Wij moesten met Beerschot naar de Lunch Garden… en vergaten Benito Raman op de toiletten”

Kansen crëeren

Het creëren van kansen is een probleem dat al langer aansleept. Van Bommel: “We komen nochtans wel in een gunstige situatie. Op de flanken geraken we er wel door. Maar vaak is de laatste bal niet goed. Én er duiken iets te weinig spelers op in de zestien. Iets anders kan ik er ook niet van maken.”

Ziet Van Bommel oplossingen? “Daar werken we aan. Niet door zomaar een uur op doel te schieten. Als het zo makkelijk was... We kijken hoe we nog dominanter kunnen worden, om op die manier kansen te krijgen. Maar het is niet zo dat we ineens alles gaan omgooien. Spelers moeten niet plots gaan twijfelen of bang zijn. Ze weten dat ze het kunnen.”

Wat lukt er niet dat vorig jaar in deze fase wel lukte? “Het elftal is iets anders (exit Stengs, Vermeeren en Ávila, red.), zonder daar te diep op in te gaan. En het moet gewoon even onze kant opvallen.”

“Vorig jaar wonnen we de beker en hadden we drie dagen later twee momenten tegen Union. Daarin scoorden Ekkelenkamp en Mandy (Keita, red.). Zélfde situatie als nu. Alleen zaten we aan de andere kant. Dat geluk moeten we weer afdwingen.”

Cercle Brugge moet zondagmiddag die geluksbrenger worden, al verloor de Vereniging nog niet in deze play-offs. “Cercle speelt snel de lange bal, het wordt vechten”, beseft Van Bommel.

De West-Vlamingen pakten 5 op 9. Ter vergelijking: in de reguliere competitie behaalde Cercle nauwelijks 3 op 30 tegen de PO1-tegenstanders. Ook Antwerp kon er twee keer van winnen. “Thuis met 1-0. En ginds met 1-3. Dríé goals, hè”, stipte Van Bommel aan. “Die ploeg ligt ons wel.” Antwerp mist in Brugge Butez en Engels. De andere spelers zijn fit.

LEES OOK. ANALYSE. “Er staat op zijn minst een rem op de explosieve groei van Antwerp FC”