Het veld waar Evelyn haar aardappelen heeft geplant.
Foto: Evelyn Van Hoof

Boerin uit Keerbergen vraagt meer respect: "Aardappelen pas geplant, of wandelaars lopen al over mijn veld" 

Boerin Evelyn Van Hoof van de Dijlehoeve in Keerbergen roept via sociale media op om meer respect te hebben voor de boeren. De oproep komt er nadat Evelyn de voorbije dagen dag en nacht moest werken om nog voor de aankomende regen aardappelen en asperges geplant te krijgen. Nog geen half uur daarna liepen er al wandelaars over haar veld. 

Het is een emotionele oproep van boerin Evelyn Van Hoof uit Keerbergen. Sinds zaterdag werkt ze dag en nacht om op tijd, voor de aankomende regen, de aardappelen en asperges aangeplant te krijgen. Hard labeur dat eindigt op een kleine sisser, want Evelyn stelt vast dat er al wandelaars over haar perceel zijn gelopen. 

"Nog geen 100 meter verder is er een nieuwe weg aangelegd richting de Dijle, een mooie asfaltweg van 3 meter breed waar je zonder slijk aan je voeten gemakkelijk kan wandelen. Maar toch verkiezen de mensen om over ons veld te wandelen." 

Dit gaat om onze kostwinning, wij moeten hiervan leven, maar mensen hebben geen respect meer

Boerin Evelyn Van Hoof, De Dijlehoeve

Evelyn betreurt de feiten en vindt dat er geen respect meer is voor de boeren. "Wij zorgen ervoor dat iedereen Belgisch, lokaal eten kan kopen. Wij zijn zo in de weer om goeie producten te kunnen leveren. Maar dan heb je mensen die het nodig vinden om gewoon de velden te betreden en de aardappeldammen stuk te lopen. Eenmaal de aardappelen beginnen te groeien en de mensen lopen daar over, komen die aardappelen bloot te liggen, die verkleuren allemaal en dat is dan om allemaal weg te gooien." 

Veel boeren zien op deze manier een deel van hun oogst verloren gaan. "Vroeger hadden wij een veld in Haacht, daarmee zijn we moeten stoppen", zegt Evelyn. "We hadden geen zicht op wat daar gebeurde. Hier in de buurt, moeten we onze velden al afspannen, maar ook dat heeft weinig effect. Het gaat hier om onze kostwinning, wij moeten daarvan leven. Er zijn zoveel plaatsen waar gewandeld kan worden, maar niet op onze velden."

Meest gelezen