China lanceert ruimtetuig naar de “achterkant van de maan”

China heeft vrijdag de bemanningsloze maanmissie Chang’e 6 gelanceerd. De missie heeft als doel voor het eerst stalen van “de achterkant van de maan” mee terug te nemen, een belangrijke stap in het ambitieuze ruimtevaartprogramma van het land.

eadt

De Chinese sonde Chang’e 6 werd de lucht in geschoten om 11.27 uur Belgische tijd, aan boord van een Lange Mars 5-raket. China wil als eerste land ooit bodemstalen ophalen van de “achterkant van de maan”. Die kant van de maan is nooit te zien vanop aarde, doordat de maan even snel rond haar as draait als de maan rond de aarde draait. China was het eerste en enige land dat al kon landen op de “achterkant van de maan” tijdens de Chang’e-4 missie in 2019.

Over ongeveer twintig dagen zou de Chang’e-6 moeten neerkomen in een grote krater bij de zuidpool van de maan. Het Zuidpool-Aitken-bekken is een van de grootste en oudste kraters in ons zonnestelsel. Als alles volgens plan verloopt, zal de missie 53 dagen duren. De verkregen bodemstalen kunnen dan gebruikt worden om inzicht te krijgen in het ontstaan van de maan en het zonnestelsel.

Ruimtewedloop

China streeft al jaren naar dominantie in de ruimte, maar kampen met stevige concurrentie van landen als de Verenigde Staten en Rusland. De laatste jaren zet China dan ook enorm in op de ‘ruimtewedloop’: het land wil tegen 2030 astronauten op de maan laten landen én een basis op de zuidpool van de maan bouwen.