Direct naar artikelinhoud
Antivaccinatie

Rechter in New York staat verplichte vaccinaties tegen mazelen toe

Toby, Shlomo, Dov, Rifka (van links naar rechts) doen boodschappen in de 'All Fresh Supermarket' in Monsey, Rockland County, een supermarkt die onlangs is blootgesteld aan de mazelen. De kinderen Toby en Shlomo zijn ingeënt tegen de mazelen.Beeld Chantal Heijnen

De stad New York mag inenten tegen mazelen verplichten. Dat heeft een rechter bepaald. Inwoners van stadsdeel Brooklyn hadden die verplichting aangevochten, omdat ze ongrondwettelijk zou zijn.

De rechter hield geen rekening met de argumenten van de inwoners en oordeelde dat de volksgezondheid zwaarder weegt dan de belangen van individuele burgers. Als ouders alsnog weigeren hun kinderen in te enten, kan dat een boete van zo’n 900 euro opleveren.

In Brooklyn geldt in bepaalde wijken de noodtoestand vanwege de uitbraak van de mazelen, de ergste sinds 1991. Ruim driehonderd mensen zijn ziek geworden, vooral leden van de orthodox-joodse gemeenschap. 

Ook verderop in de staat New York, in Rockland County, is sprake van een grote uitbraak. Daar zijn al 222 mensen ziek geworden en namen de autoriteiten al eerder maatregelen.

Druppels

Niet-ingeënte minderjarigen mochten dertig dagen niet meer op openbare plekken komen, zoals scholen, winkels, speelpleinen, restaurants en synagogen, om te voorkomen dat ze besmet werden. Het mazelenvirus kan, eenmaal uitgeproest, twee uur actief blijven door aan minuscule druppeltjes in de lucht te blijven hangen – gemiddeld besmet elke zieke zo’n twaalf tot achttien anderen. Het verbod is een bestuurskundig paardenmiddel dat de verspreiding moet indammen.

De uitbraken van mazelen passen in een breder beeld. De Wereldgezondheidsorganisatie maakte deze week bekend dat het aantal mensen dat wereldwijd besmet is met mazelen in het eerste kwartaal van dit jaar is verviervoudigd ten opzichte van een jaar geleden. 

Mazelen zijn zeer besmettelijk en lastig in te dammen, vooral ook omdat de ziekte al besmettelijk is voor er symptomen herkenbaar zijn.