Passerelle waar Bart Herman de liefde vond, wordt afgebroken: wie helpt mee afscheidsfeestje bouwen?

© foto’s jvw

© jvw

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De passerelle, de voetgangersbrug over de Schelde, bestaat zestig jaar. Het ziet ernaaruit dat de brug de 61 niet zal halen. Volgend jaar wordt die afgebroken. Er wordt nu gezocht naar oude foto’s en gewezen bouwvakkers. Want het is de bedoeling om de brug met het nodige feestgedruis tegen de grond te laten gaan.

Johan Van Bever

In september werd de nieuwe voetgangers- en fietsbrug over de Schelde aangelegd. Dat maakt de oude voetgangersbrug overbodig. De brug is trouwens in slechte staat en wordt afgebroken zodra de nieuwe brug in gebruik is genomen.

Maximum 60 personen

De oude brug heeft haar beste tijd gehad. Volgens een veiligheidsanalyse mogen er maximum 60 personen tegelijk op de brug. Daarom werd de Passerelle ook afgesloten tijdens de plaatsing van de nieuwe brug uit schrik dat er te veel mensen op de brug zouden gaan staan.

Eigenlijk verdient de opening van de nieuwe en het afscheid van de oude brug wel een feestje, vindt Raf De Graeve. Want de passerelle is in Wetteren een brug met een geschiedenis.

Huwelijk milleniumkoppels

Een van de hoogtepunten in het bestaan van de brug was het huwelijk van de millenniumkoppels tijdens de overgang van 31 december 1999 naar 1 januari 2000. Ook achter dit project was Raf De Graeve de drijvende kracht.

“Er trouwden toen 28 koppels op de brug. Het zou geen slecht idee zijn om eens na te gaan hoeveel we er daar nog van terugvinden.” Want Raf wil nog één keer de roemrijke geschiedenis van de brug in herinnering brengen, voor ze definitief verdwijnt. Met een passend en nostalgisch feest.

Zanger Bart Herman zou daar ook in kunnen passen. Hij heeft de passelle immers in één van zijn liedjes vereeuwigd. Hij bracht een tijd van zijn jeugd in Wetteren door en leerde de passerelle kennen, als een plaats waar hij zijn liefje kon ontmoeten. Op zijn CD Drie akkoorden en de waarheid staat hetliedje Wetteren passerelle. In de tekst horen we passages zoals ‘Van de hemel naar de hel - in de verte luidt de bel van de school vlakbij Wetteren passarelle’ en ‘’k Heb vele harten horen breken, ’k Heb harten weten sneller slaan Op de trappen van Wetteren passarelle’. Hij zingt ook hoe hij daar voor haar speelde op zijn eerste folkgitaar.

Oud-bouwvakkers gezocht

Of er zo een feestje komt, zal afhangen van het budget dat de gemeente hiervoor wil uittrekken en dat zal pas duidelijk worden bij de opmaak van het budget voor volgend jaar. “Maandag (vandaag, nvdr.)komt dit ter sprake op de Cultuurraad en er werd mij gevraagd om daar wat ideeën te spuien, wat ik ook ga doen”, kondigt Raf De Graeve aan. “Wel kunnen we nu al op zoek gaan naar een oud-bouwvakker omdat er allicht een officieel moment zal zijn. De brug werd gebouwd door de firma ‘Gentsche Bouwwerken’ tussen 10 augustus 1956 en 4 september 1957. Er zijn geen foto’s van de bouw zelf, dus ook daar gaan we naar op zoek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen