Direct naar artikelinhoud
Update

Hoofdverdachte mesaanval Turku is Marokkaan geboren in 1994

De achttien jaar oude Marokkaan Ilyas B. is mogelijk betrokken bij de dodelijke steekpartij in de Finse stad Turku. Hij zit samen met nog twee andere asielzoekers vast.Beeld reuters

De hoofdverdachte van de mesaanval in het Finse Turku op 18 augustus, is een Marokkaan die in 1994 is geboren. Dat maakte de Finse politie zondag bekend. De speurders probeerden sinds de arrestatie van Abderrahman Mechkah zijn leeftijd en nationaliteit te bevestigen. Bij de mesaanval kwamen twee mensen om het leven en vielen acht gewonden.

, en

Mechkah is een asielzoeker die in 2016 in Finland aankwam. Hij verbleef in Duitsland van eind 2015 tot begin 2016. Volgens het nationaal onderzoeksbureau NBI is de man wel degelijk Marokkaan en geboren in 1994, en dus meerderjarig. Het lijkt erop dat hij tegenstrijdige informatie gaf aan de Finse autoriteiten. Hij zei 18 jaar te zijn.

Abderrahman Mechkah heeft niet toegegeven dat hij een terroristisch motief had voor de steekpartij. De Marokkaan ligt in het ziekenhuis, omdat hij gewond is. Nadat hij twee mensen had gedood en acht anderen had verwond, werd hij door een politieagent in een been geschoten. Via een videoverbinding kon hij toch een verklaring voor de rechtbank afleggen. Eerder wilde hij niet praten. Drie andere Marokkaanse mannen zitten vast voor hun mogelijke betrokkenheid bij de steekpartij.

De Marokkaan wordt aangeklaagd wegens tweevoudige moord en acht moordpogingen met terroristisch motief. De speurders gaan na of de jongeman banden heeft met Islamitische Staat. 

De dader viseerde doelbewust vrouwen. Onder de gewonden bevinden zich onder meer personen met de Zweedse, Britse en Italiaanse nationaliteit. Ook twee mannen raakten gewond toen ze de vrouwen te hulp schoten.

De politie pakte nog vier andere Marokkanen op en er werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een vijfde man, die niet langer in Finland zou zijn. Onduidelijk is vooralsnog of de dader deel uitmaakte van een groter terreurnetwerk. In het onderzoek wordt ook gekeken of er een link is met de terroristische aanslagen in Catalonië.

De Finse zender MTV beweerde op basis van een anonieme bron dat aan de jongeman asiel geweigerd was, maar de politie verklaarde dat hij nog in de asielprocedure zat.

De Brit Hassan Zubier, die gewond raakte bij de mesaanval woonde zondag een herdenkingsplechtigheid bij.Beeld afp
Hoofdverdachte mesaanval Turku is Marokkaan geboren in 1994
Beeld ap
De hoofdverdachte r Abderrahman Mechkah werd door een internetverbing vanuit het ziekenhuis door de rechter verhoord. Een tolk stond hem bij Op het kleine schermpje rechts is de rechtszaal te zien.Beeld ap