Direct naar artikelinhoud
Veiligheid

Winkelstraten liggen niet wakker van Ramblas-terreur

Deze zogenaamde breugelbakken moeten de Meir in Antwerpen beschermen tegen aanslagen zoals die op de Ramblas.Beeld Wouter Van Vooren

Na de aanslag op de Ramblas in Barcelona is het duidelijk: ook wie gaat shoppen is een mogelijk terreurdoelwit. De winkeliers in de bekende Amsterdamse Kalverstraat willen nu extra beveiliging. Het triumviraat Nieuwstraat-Meir-Veldstraat lijkt er voorlopig gerust in.

Nieuwstraat, Brussel

Het bruisende Brussel blijft voorlopig rustig onder eventuele nieuwe dreiging. Al helpt het natuurlijk ook dat de stad al een tijd geleden maatregelen trof. Zo staan er op de toegangspunten richting Nieuwstraat sinds geruime tijd betonblokken. Ook de politie is present.

Dat lijkt te volstaan voor de handelaars. “Alle mogelijke maatregelen zijn genomen”, zegt Alain Berlinblau, voorzitter van de handelaarsvereniging in het centrum. “Die betonblokken doen hun werk. Extra maatregelen? Dat is niet nodig. En wat kun je doen? Iedereen die de Nieuwstraat wil inwandelen fouilleren?"

De alarmbel blijft voorlopig onaangeroerd, al staat er wel een heraanleg van de Nieuwstraat op de planning. Daarmee wordt ook het veiligheidsaspect geüpdatet. “Er komen verzinkbare paaltjes aan de toegangspunten, in plaats van betonblokken”, zegt schepen van Openbare Werken Els Ampe (Open Vld). “Een verbetering omdat die dus ook omlaag kunnen als er leveranciers de straat in moeten rijden."

Meir, Antwerpen

De Meir in Antwerpen lokt jaarlijks zo’n 16 miljoen mensen. Een belangrijk aandachtspunt inzake veiligheid, met andere woorden. De stad wil de Meir en zijstraten al langer volledig uitrusten met permanente, controleerbare verdwijnpalen. 

Dat complexe dossier kwam in een stroomversnelling na de aanslag in Nice. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) besloot De Meir helemaal af te sluiten voor niet-geautoriseerd verkeer, tussen 11 en 19 uur.

Dat gebeurt met fysieke afsluitingen in de vorm van de zogenaamde breugelbakken, een alternatief voor de wat ruw ogende betonblokken. Uiteraard zijn ook de politie en het leger aanwezig.

"Veel meer kunnen stad en politie niet doen", vindt Linda Cloots van handelsvereniging vzw Meir/Beleef Antwerpen. “Natuurlijk doet een aanslag op de Ramblas ons nadenken, maar we zijn gerust. Al mogen we niet vergeten dat er ook andere manieren zijn om een aanslag te plegen. Verdwijnpaaltjes houden geen bomrugzak tegen.”

Veldstraat, Gent

De Arteveldestad hanteert een andere visie op veiligheid dan Antwerpen. In Gent zie je geen militairen op straat, de bekende Veldstraat wordt – ook nu – niet gebarricadeerd.

Dat is deels een praktische keuze. De Veldstraat ligt op de route van tram 1. Ze helemaal afsluiten kan dus niet. “We kunnen toch moeilijk alle tramverkeer in de stad stilleggen? Dan gaat Gent dood”, zegt Edmond Cocquyt, deken van de Veldstraat. Hij is geen voorstander van extra maatregelen. 

“Dat er tijdens de Gentse Feesten extra barrières en maatregelen zijn: akkoord. Maar moeten we na elke aanslag met nieuwe maatregelen komen? Terroristen gebruiken nu graag voertuigen. Maar als dat niet meer kan, dan grijpen ze wel weer terug naar bommen of iets anders. Betonblokken zetten, heeft geen zin."

Het stadsbestuur is voorlopig ook niet geneigd om nieuwe maatregelen af te kondigen. “Er is binnenkort overleg met de politie, we bekijken dan wat we kunnen of moeten doen.", zegt Claude Beernaert, woordvoerder van burgemeester Daniël Termont (sp.a). "Grote veranderingen komen er voorlopig niet."