Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

President Macron geeft vrouw officiële rol ondanks protest

President Macron geeft vrouw officiële rol ondanks protest
Beeld AFP

Ondanks het hevige protest van het Franse volk geeft president Emmanuel Macron zijn vrouw Brigitte toch een officiële functie. Dat meldt persagentschap AFP.

De rol van de vrouw van de Franse president heeft de afgelopen weken voor controverse gezorgd. Begin deze maand circuleerde op het internet nog een petitie rond tegen de toekenning van een speciaal statuut aan de 'Franse first lady'. Meer dan 300.000 Fransen hadden hun handtekening gezet.

Het zag er dus naar uit dat Brigitte Macron geen officiële rol zou krijgen. Maar daar zorgt de Franse president dan toch voor. Volgens persagentschap AFP krijgt zij een officiële rol, maar zal die wel onbetaald zijn. De officiële prioriteiten van Brigitte Macron zullen onder meer bestaan uit de bestrijding van de klimaatverandering en geweld tegen vrouwen en kinderen. Ze zal ook optreden als 'liaison' tussen het Elysée en vrijwilligersorganisaties die werken rond mensen met een handicap, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur, bescherming van het kind en seksuele gelijkheid. 

Twitter bericht wordt geladen...

Transparantiecharter

In het transparantiecharter dat werd gepubliceerd, staat dat Brigitte geen officieel salaris krijgt of financiële middelen krijgt toegewezen. Ze krijgt wel twee adviseurs uit het kabinet van Macron ter beschikking, en kan ook gebruik maken van de diensten van het secretariaat.

Voor Macron geldt zo ongeveer dezelfde regeling als voor de vorige first ladies, maar tot nu toe ging het om een officieuze regeling. In het charter is opgenomen dat het Elysée haar belangrijkste engagementen zal oplijsten, en regelmatig verslag zal uitbrengen over haar activiteiten.

Tijdens zijn presidentiële campagne beloofde Macron al dat hij klaarheid zou scheppen in de rol van first lady, door haar een officieel statuut te geven. "De huidige situatie is een teken van Franse hypocrisie. Ik wil een duidelijk afgelijnd kader. De persoon in die rol moet daarvoor erkend worden."