Politiechef niet te spreken over honderd agenten die Gent moet uitlenen aan Brussel: “Ze raken aan de essentie van ons politiewerk”

© fvv

De Gentse politie heeft net dertig extra agenten aangeworven. Maar door een nieuwe regel dreigt dat voor de Gentenaars weinig uit te maken. Het korps moet vanaf 1 januari honderd agenten klaarhouden voor werk in Brussel en het hele land. De politiechef protesteert.

Bert Staes

“We zitten in de knoei.” De Gentse politiechef Filip Rasschaert is niet gelukkig met nieuwe regels die minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de grotere politiezones in het land oplegt.

Vanaf 1 januari moet 10 procent van het Gentse politiekorps, zo’n honderd agenten, beschikbaar zijn voor betogingen, terrorismebestrijding en acties in Brussel of elders. Dat is een gevolg van de wettelijk vastgelegde solidariteit binnen de politie. Bij grote acties in één zone moeten agenten uit een andere zone bijspringen. In de praktijk gaat het vaak om evenementen en calamiteiten in Brussel, de hoofdstad.

“Denkfout”

De Gentse politie moest tot nu zo’n 7 procent van haar volk beschikbaar houden voor deze ‘solidariteit’. Jambon trekt dat op naar 10 procent. Het bleek na de aanslagen in Brussel namelijk te moeilijk om genoeg mensen te mobiliseren. Agenten uit kleinere, landelijke politiezones zijn ook niet altijd opgeleid of uitgerust voor dat zware en soms specifieke werk.

Weigeren de grote korpsen mensen te sturen, wat soms gebeurde, dan kan vanaf nu, als ze dat doen, een deel van hun budget worden ingetrokken. Een “denkfout”, verklaarde de Gentse korpschef Filip Rasschaert deze week in de commissie Algemene Zaken van de Gentse gemeenteraad. “Ze zeggen Jullie hebben 1.080 mensen. Tien procent, dat zijn er honderd. Dat is toch niets? Maar men luistert niet naar onze argumenten.”

“Je moet alles samenleggen: hoeveel mensen komen in aanmerking? Er zijn medische vrijstellingen, prepensioenen, alle soorten verloven. Ook de leeftijd van de agenten speelt mee. Voorts moet je bekijken hoeveel agenten nodig zijn voor het basiswerk: interventie, onthaal, recherche … Honderd man per dag uitbesteden is duidelijk niet haalbaar zonder te raken aan de essentie van het politiewerk dat nodig is voor Gent.”

Extra wijkagenten?

Het geld dat burgemeester ­Daniël Termont (SP.A) en zijn bestuur vrijmaakten in de stadskas voor dertig extra agenten, dreigt met deze nieuwe regeling van minister Jambon weinig verschil te maken in de stad. “Die uitbreiding van het aantal manschappen was bedoeld voor beschermingsopdrachten in het kader van terrorisme en om meer buurtinspecteurs de wijken in te kunnen sturen”, zegt korpschef Rasschaert. “Het zou jammer zijn dat Gents budget naar meer ordehandhaving in Brussel gaat. Vanuit het standpunt van de minister begrijp ik dat wel: je vindt geen mensen, dus klop je aan bij de grote korpsen. Maar als politiechef heb ik het daar moeilijk mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen