Kolonel die al maanden van F-16-nota afwist: “Die studie is overroepen”

Kolonel Harold Van Pee, die de leiding heeft over de vervangingsprocedure van de F-16’s, wist naar eigen zeggen van de studies van vliegtuigbouwer Lockheed Martin over de levensduur van de toestellen. “Maar die studie vertelt niets nieuws. Die is overroepen.” Dat zegt hij woensdag in Het Belang van Limburg. “Ik pleit schuldig aan het ontvangen van een e-mail en kijk ernaar uit om in het parlement uitleg te komen geven”, klinkt het aan VRT NWS.

adm

“Je kan een oldtimer ook honderd jaar langer laten rijden. De vraag is wat je nog effectief met die F-16’s kan doen. Deze studie gaat over de carrosserie, niet over het hele wapensysteem”, zegt Van Pee.

RECONSTRUCTIE (+). Minister Vandeput in het defensief, maar buigen doet hij niet. “Dit zal hij politiek cash betalen”

“De studie is ook besteld door een heel andere dienst. Een van die mensen heeft mij de studie doorgestuurd. Ik kende de context niet en heb toen de vraag gesteld aan zijn meerdere, iemand van Material Resources: ‘Wat moet ik hiermee?’ Het antwoord luidde: ‘We hebben dat bestudeerd, maar het resultaat is dat het niet haalbaar is.’“

“Kolonel Van Pee wist minstens sinds 10 mei 2017 van rapporten F-16”

Gisteren vertelde SP.A-voorzitter Crombez al dat kolonel Van Pee op de hoogte was van de studie. Hij bracht een mail mee naar ‘De Afspraak’ om dat te bewijzen. De mail, gericht aan Van Pee, maakt volgens Crombez melding van de studie van Lockheed. “Ik weet zelfs niet of de minister weet heeft van deze mail. Maar wij kwamen er wel achter door zelf op zoek te gaan en met mensen te spreken, omdat we merken dat er iets mis is en omdat de minister elk debat over een dossier van 15 miljard euro weigert”, aldus Crombez in ‘De Afspraak’.

Aan VRT NWS bevestigt Van Pee woensdag dat hij de studie inderdaad ontvangen heeft. “Ik pleit schuldig aan het ontvangen van een e-mail en kijk ernaar uit om in het parlement uitleg te komen geven.”

Kamerlid Alain Top (SP.A) zal in de commissie Defensie, die om 10 uur bijeenkomt, vragen om Van Pee woensdag nog te horen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen