© Kris Van Exel

Jinnih Beels (Samen): “War on drugs heeft gefaald”

De Antwerpse politica Jinnih Beels meent dat de huidige aanpak van drugscriminelen in Antwerpen niet werkt. “De ‘war on drugs’ heeft gefaald”, zei ze donderdagochtend in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde al. “De war on drugs is geen oorlog tegen gebruikers. Het driesporenbeleid dat Samen naar voor schuift is ook de visie van dit stadsbestuur.”

JaTi, InKe

Beels, die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 op de tweede plaats zal staan van de lijst Samen, had het op Radio 1 over de reportage van ‘Pano’ van woensdagavond. Daarin ging het over de sociale drama’s die het gevolg zijn van de drugscriminaliteit in Antwerpen. Volgens Beels wordt het probleem verkeerd aangepakt. “De politie treedt hard op tegen de kleine garnalen uit het drugsmilieu”, zei ze in ‘De Ochtend’. “Maar in de reportage zie je dat elke kleine garnaal die je oppakt meteen wordt vervangen door twee anderen.”

“De war on drugs leidt wereldwijd tot weinig resultaat. We investeren miljarden in een methode waarvan we weten dat die niets uithaalt”, aldus ex-politiecommissaris Beels.

Volgens haar moet er meer aandacht besteed worden aan de druggebruiker zelf, aan preventie en zorg. “We moeten ook kijken naar de druggebruikers zelf: doen we genoeg aan preventie om te voorkomen dat mensen drugs beginnen te gebruiken?. En daarna: proberen we druggebruikers genoeg te begeleiden richting de juiste zorg, zodat ze kunnen afkicken?”, vraagt ze zich af.

“Druggerelateerde criminaliteit enorm teruggedrongen”

“Met de zogenaamde ‘war on drugs’, die eigenlijk inhoudt dat in Antwerpen gewoon de wet wordt toegepast, is de druggerelateerde criminaliteit in Antwerpen de voorbije jaren enorm teruggedrongen”, klinkt het bij Johan Vermant, woordvoerder van Bart De Wever. “Het aantal gewapende overvallen is bijvoorbeeld met 49% gedaald tussen 2012 en 2016.”

De ‘war on drugs’ is volgens De Wever geen oorlog tegen gebruikers. “Integendeel, er is nooit meer geïnvesteerd in drughulpverlening en preventie dan onder dit bestuur. Elke minderjarige druggebruiker die in Antwerpen wordt betrapt, wordt sinds 2014 opgevolgd door een casemanager van de stad bij het jeugdparket. Problematische veelplegers met verslaving worden begeleid en er is begin 2017 residentiële opvang gekomen voor verslaafde dak- en thuislozen.”

“Het is dan ook verbazingwekkend dat Samen een driesporenbeleid naar voor schuift. Dat is namelijk de visie van dit stadsbestuur. Het driesporenbeleid staat ingeschreven in het bestuursakkoord en mondde in 2014 uit in een duurzaam samenwerkingsverband tussen stad, politie, parket en zorg. Dat Samen zich nu achter die visie schaart, is een positieve evolutie”, zegt Vermant nog.

“Laat je niet vangen door het snelle makkelijke geld”

© BELGA

Volgens Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) is de stad momenteel al bezig met preventie en repressie. De Pano-reportage legt volgens Van Peel ook een heel ander probleem bloot. Havenarbeiders zouden soms tot 50.000 euro kunnen krijgen als ze een uurtje bewust niet opletten. “Net omdat de beveiliging van de Antwerpse haven er de afgelopen jaren op vooruit is gegaan, begint men beroep te doen op criminele amateurs”, zegt Van Peel in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Havenarbeiders die het financieel moeilijk hebben, kunnen snel in handen vallen van de drugsmaffia. “We werken samen met werkgevers om hier preventie-campagnes over op te zetten: laat je niet vangen door het snelle makkelijke geld, want voor je het weet zit je in de klauwen van de drugsmaffia.”

Van de 10 miljoen containers die ieder jaar de Antwerpse haven binnenkomen, wordt slechts 1 procent gecontroleerd. “Dat kan misschien wel beter”, reageert Van Peel. “Maar dat is niet onze taak, dat is de job van de douane. Wij kunnen de controles alleen maar faciliteren.”

LEES OOK. “Antwerpse dealers zetten een prijs op politiecamera’s”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER