De bruine smurrie en blauwalgen zijn volledig uit het water, zwemmen in de Aquarena (rechts) is opnieuw toegestaan.© if

Na maandenlange strijd tegen blauwalgen is zwemmen opnieuw toegelaten in recreatiedomein

Sint-Niklaas -

Na een maandenlange strijd tegen de blauwalg is zwemmen opnieuw toegelaten in de Aquarena en zwemzone van het provinciale recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas. De hardnekkige cyanobacteriën zijn eindelijk verdwenen uit het water.

De blauwalgen vormen de laatste jaren een vaak voorkomend probleem op het wateroppervlak van het Sint-Niklase recreatiedomein De Ster. Veelal houden de zogeheten cyanobacteriën zwemmers tijdens de zomermaanden aan de kant, maar dit jaar doken de blauwalgen veel vroeger en bovendien hardnekkiger op.  

Eind maart kleurde de gehele plas bruinig door een dikke laag smurrie op het wateroppervlak. “Nooit eerder hebben we zo’n vervuiling in zulke mate en zo vroeg vastgesteld”, liet gedeputeerde voor Recreatiedomein An Vervliet (N-VA) toen optekenen.

LEES OOK. Blauwalgen houden zwemmers (opnieuw) uit vijver van De Ster: “Vervuiling nooit eerder in zulke mate gezien”

Na een lange periode waarbij telkens om de twee weken stalen van het water werden genomen, kwam nu eindelijk geruststellend nieuws. De blauwalg is volledig verdwenen en zwemmen in de Aquarena en zwemzone is zo opnieuw toegestaan.

Bijkomende maatregelen

De provincie Oost-Vlaanderen neemt bijkomende maatregelen om dergelijke vervuiling in de toekomst terug te dringen. Een onderzoek van het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek (PCM) moet antwoorden bieden, net als een lasersinstallatie die watervogels weg moet houden uit de Aquarena, aangezien hun uitwerpselen een bron voor blauwalgen vormen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER