Rishi Sunak brengt een bezoek aan de Britse defensiefabriek in Belfast (2022)
Foto: Getty Images

Verenigd Koninkrijk pompt 87 miljard euro extra in defensie: "Keerpunt voor Europese veiligheid"

Het Verenigd Koninkrijk wil de komende 6 jaar ruim 87 miljard euro investeren in de Britse defensie-industrie, bovenop de geplande uitgaven. Dat heeft premier Rishi Sunak aangekondigd. Het VK spendeert daarmee 2,5 procent van zijn bbp aan defensie, ruim boven de opgelegde doelstellingen van het NAVO-bondgenootschap. "Toch zijn ze nog steeds niet de beste leerling van de klas", duidt defensiespecialist Patrick Bolder.

"De grootste versterking van onze nationale verdediging van een generatie", zo noemt de Britse premier Rishi Sunak de nieuwe investeringsplannen van de regering. De komende 6 jaar wil het Verenigd Koninkrijk een bijkomend bedrag van 87 miljard euro investeren in defensie. Volgens Sunak heeft Europa een keerpunt bereikt. "Het is een mijlpaal voor de Britse defensie en een keerpunt voor Europese veiligheid", klinkt het.

"Het bedrag is een fikse investering", bevestigt Patrick Bolder. Hij is defensiespecialist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies. Toch is hij niet verbaasd door de aankondiging. "Het is een tendens die je over de hele wereld ziet terugkomen. Dat heeft natuurlijk te maken met de veranderende geopolitieke situatie op dit moment, denk maar aan de Russische inval van OekraĂ¯ne."

Britse oorlogsindustrie

Naast investeringen in wapentuig en munitie, wil Sunak met de bijkomende investering "de Britse industrie op de oorlogsleest schoeien". De Britse economie oorlogsklaar maken, dus. "Het belangrijkste daarbij is eigenlijk dat als de militaire behoefte plots erg groot wordt, de civiele productie daarvoor moet wijken", duidt Bolder. "Als er dus plots militaire vrachtwagens geproduceerd moeten worden, krijgen die voorrang op de civiele productie."

Dankzij de bijkomende Britse defensie-investeringen, zal het defensiebudget van het land 2,5 procent bedragen, een ambitie die het land al een tijdje nastreeft. Het is een half procent boven de investeringsdoelstellingen van het militaire bondgenootschap NAVO, dat voorschrijft dat elk land 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie moet besteden.

Volgens Sunak moet dat een duidelijk signaal zenden naar de andere NAVO-partnerlanden. "We moeten er niet vanuit gaan dat Amerika zal blijven betalen en de last zal blijven dragen, als we zelf niet bereid zijn om opofferingen te maken voor onze veiligheid", zegt hij. "Als alle NAVO-partners 2,5 procent van hun bbp zouden besteden aan defensie, zou het collectieve budget toenemen met meer dan 160 miljard euro."

Slechts 18 van de 32 NAVO-landen zouden dit jaar 2 procent van hun bbp in defensie investeren. Het Verenigd Koninkrijk doet het met 2,5 procent dus erg goed, maar landen als Litouwen (2,75 procent), Estland (2,89 procent), Griekenland (3,05 procent), de VS (3,24 procent) en Polen (3,92 procent) doen het dus nog een stuk beter. België bengelt op de voorlaatste plaats met 1,21 procent.

Binnen de NAVO speelt het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol als een van de toonaangevende leden van het bondgenootschap. Het VK heeft een van de grootste defensiebudgetten van de NAVO-landen en draagt substantieel bij aan gezamenlijke operaties en initiatieven. Het land is ook een kernlid van de NAVO en vervult actief zijn verplichtingen ten aanzien van collectieve verdediging en internationale veiligheid.

Meest gelezen