Direct naar artikelinhoud
Winterweer

Code geel: ochtendspits verliep 'normaal', afgelaste vluchten bij Brussels Airport

Code geel: ochtendspits verliep 'normaal', afgelaste vluchten bij Brussels Airport
Beeld BELGA

De ochtendspits op de Vlaamse wegen was behoorlijk rustig, met wachttijden zoals gebruikelijk voor een dinsdagmorgen. De filebarometer piekte rond 8 uur even op 190 km file. 

"De wegen zijn vlot berijdbaar. Afgezien van een paar schuivers verliep de ochtendspits behoorlijk rustig, zonder grote incidenten. De bestuurders waren ook goed voorbereid en hielden - na de ervaring maandag met monstervertragingen en -files - rekening met de omstandigheden", zegt woordvoerder Peter Bruyninckx. 

Enkel de ruime regio rond Gent kreeg tijdens de ochtendspits nog een portie sneeuw te verwerken, wel niet vergelijkbaar met maandag. Daardoor waren op de E40 van Drongen richting Zwijnaarde slechts twee van de drie rijstroken beschikbaar, met een half uur verlies tot gevolg. Dat is vernomen van het Vlaams Verkeerscentru

Twitter bericht wordt geladen...

De komende uren bestaat er nog altijd kans op buien van sneeuw, smeltende sneeuw of regen. Wegen en Verkeer en het Verkeerscentrum raden bestuurders dan ook aan om waakzaam te zijn, zeker op op- en afritten. Op de site van het Verkeerscentrum kunnen autobestuurders de meest actuele verkeerssituatie checken.

Wegen en Verkeer blijft de toestand opvolgen en rijdt uit om te strooien waar en wanneer het nodig is, klinkt het.

Twitter bericht wordt geladen...

Problemen op Brussels Airport (maar minder dan gevreesd)

"De operaties op de luchthaven van Zaventem verlopen momenteel normaal en volgens de weersverwachtingen zullen de temperaturen boven het nulpunt blijven", aldus Florence Muls van Brussels Airport. "Dat betekent dat er minder vluchten zullen verstoord worden dan eerder gedacht."

Er zijn 600 operaties (opstijgen en landen) gepland op Brussels Airport vandaag. "We houden rekening met een tachtigtal annuleringen van vluchten en een negentigtal vluchten die met vertraging zullen verlopen", aldus nog Muls.

Voorts blijft het advies gelden dat reizigers best informeren op de website van de luchthaven en bij hun vliegtuigmaatschappij wat de vooruitzichten zijn voor de vluchten waarin zij geïnteresseerd zijn. 

Twitter bericht wordt geladen...

Code geel

Het KMI hanteert nog steeds de code geel om te waarschuwen voor rijm- en ijsplekken. Volgens Frank Deboosere zijn de meest intense sneeuwbuien ondertussen wel gepasseerd. "Met nachtelijke minima rond het vriespunt en nog buien, ook in de Ardennen, valt vandaag nog wel wat ellende op de weg te verwachten, maar zo erg als de chaos van gisterenmorgen wordt het wellicht niet", zegt hij.

Vanochtend is er nog kans op smeltende sneeuw aan zee en sneeuwbuien in het binnenland. Vooral in het westen kan daarbij een donderklap te horen zijn, maar vanaf de kust wordt het droog met geleidelijk wat bredere opklaringen. De maxima liggen tussen -1 en 2 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond 5 graden aan zee en rond 3 graden elders.

Vanavond wordt het droog met brede opklaringen. In de loop van de nacht neemt de bewolking toe en tegen de ochtend valt er aan zee lichte regen en wat meer landinwaarts smeltende sneeuw. In het centrum en het oosten is het dan nog droog. De minima worden bij het begin van de nacht bereikt. Ze liggen tussen -3 graden in Hoog-België en 1 graad aan zee. Vooral in het begin van de nacht is er opnieuw kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

Vooral in het begin van de nacht is er opnieuw kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten

Morgen wordt het zwaarbewolkt. Er valt eerst smeltende sneeuw, maar al snel gaat die over in regen. In het zuidoosten van het land krijgen we smeltende sneeuw en op de hoogten sneeuw. Achter de neerslagzone krijgen we een afwisseling van droge momenten met enkele opklaringen, maar ook nog buien. De buien hebben in Hoog-België een winters karakter. Een donderslag is plaatselijk mogelijk, vooral in Vlaanderen en in het zuidwesten. De temperaturen bereiken waarden tussen 0 en 8 graden.

Ook donderdag krijgen we nog geregeld buien, die in Hoog-België steeds een winters karakter aannemen. De maxima zijn net boven het vriespunt in de Ardennen en rond 4 of 5 graden elders.