Gianni Moscon grijpt de macht in China na winst in koninginnenrit, Belgen sneuvelen op slotklim

Gianni Moscon is de nieuwe leider in de Chinese Ronde van Guangxi (WorldTour). Het Italiaanse woelwater van Team Sky won de koninginnenrit en neemt zo meteen een flinke optie op de eindzege

vml

Na drie sprintetappes op rij moest dag vier in Guangxi, met een etappe over 152,2 kilometer tussen Nanning en Nongla, het klassement in een vaste plooi zetten. Na een behoorlijk vlakke aanloop moest de helling naar het uitkijkpunt van Mashan Nongla daarvoor zorgen, een kuitenbijter van 3,2 kilometer aan gemiddeld 7,3 procent.

Belgen van Quick Step Floors roeren zich

Twee renners gingen onderweg voor het peloton uit rijden: de Nederlander Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo) en de Zwitser Stefan Küng (BMC). Achter hun rug konden de sprintersploegen een dagje vrijaf nemen: het tempo werd aanvankelijk bepaald door Trek-Segafredo en EF Education First in dienst van respectievelijk Gianluca Brambilla en Rigoberto Uran.

Ook Quick-Step Floors roerde zich na een tijd in de achtervolging. De Belgische ploeg had dankzij sprinter Fabio Jakobsen de leiderstrui in de rangen, maar rekende vandaag op de Belgen Philippe Gilbert en Dries Devenyns, die onderweg nog boni’s sprokkelden aan een tussenspurt. Maar de Belgen konden op de slotklim geen vuist maken.

Klein kloofje volstaat voor Moscon

Op die helling koos probleemkind Moscon voor de aanval. De Italiaan sloeg een kloofje van vijf seconden, dat niet alleen volstond voor de ritzege, maar ook voor de leiderstrui. Achter hem druppelden Grosschartner, Chernetskiy, Carlos Verona en Uran één voor één over de streep. Devenyns en Gilbert werden respectievelijk twaalfde en veertiende.

In de stand heeft Moscon nu negen seconden voorsprong op eerste achtervolger Grosschartner. Chernetskiy is derde op veertien seconden. Eerste Belg is Dries Devenyns, negende op 0:27. Veel veranderingen in het klassement worden er niet meer verwacht in de twee etappes van zaterdag en zondag, ook al bevatten die telkens in de finale nog enkele hellingen.

Zaterdag wacht een rit van 212,2km van Liuzhou naar Guilin.

Uitslag:

1. Gianni Moscon (Team Sky) na 3u38’02”

2. Felix Grossschartner (BORA-hansgrohe) +5”

3. Sergei Chernetski (Astana Pro Team) +8”

4. Carlos Verona (Mitchelton-SCOTT) +11”

5. Rigoberto Uran (Education First-Drapac) +11”

Stand:

1. Gianni Moscon (Team Sky) in 12u02’29”

2. Felix Grossschartner (BORA-hansgrohe) +9”

3. Sergei Chernetski (Astana Pro Team) +14”

4. Remi Cavagna (Quick-Step Floors) +17”

5. Rigoberto Uran (Education First-Drapac) +21”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen