Meisje (16) aangerand en doodgeslagen door Iraanse ordediensten na arrestatie tijdens protest

Nika Shakarami© LightRocket via Getty Images

Een 16-jarig Iraans meisje dat verdween tijdens protesten tegen het regime pleegde niet – zoals de officiële versie luidde – zelfmoord, maar werd aangerand en gedood door drie leden van de Iraanse veiligheidsdiensten. Dat meldt de BBC, op basis van een gelekt document.

jvh
Bron: BBC, Belga

Nika Shakarami (16) werd geschaduwd tijdens protesten in september 2022, omdat ze zich als leidersfiguur gedroeg. Kort voor haar verdwijning belde ze nog naar een vriendin, om te zeggen dat ze achtervolgd werd door agenten. Na haar arrestatie werd ze in het geheim vervoerd in een koelwagen.

Daar ging één van de mannen op haar zitten, terwijl hij haar lastigviel. De tiener was geboeid, maar verzette zich door trappen uit te delen en te vloeken. De mannen sloegen haar vervolgens met stokken, tot ze overleden was. Haar lichaam werd uiteindelijk gedumpt op straat.

De familie van Shakarami trof haar lichaam negen na haar verdwijning aan in een mortuarium. Volgens de autoriteiten had haar dood niets te maken met de protesten, en had ze zichzelf van het leven beroofd.

Die versie van de feiten wordt echter tegengesproken door het “zeer vertrouwelijke” rapport dat de BBC kon inzien: het gaat om een samenvatting van een hoorzitting van de Iraanse Revolutionaire Garde, die ook fungeert als zedenpolitie. In het rapport worden de namen genoemd van de daders, en van de officieren die de zaak in de doofpot wilden stoppen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen