Een oliedepot in de regio Smolensk staat in lichterlaaie.
Bron: sociale media.

Verschillende oliedepots in westen van Rusland in lichterlaaie na Oekraïense droneaanvallen

In het westen van Rusland zijn sites van energie-infrastructuur aangevallen door Oekraïense drones. In de regio Smolensk is op verschillende plaatsen brand uitgebroken. In Oekraïne werd de stad Charkiv dan weer bestookt door Russische raketten. Daar werd een gaspijplijn geraakt, maar ook enkele flatgebouwen.

"Onze regio is opnieuw het doelwit van Oekraïense droneaanvallen", schrijft de gouverneur van Smolensk op het socialemediakanaal Telegram. "Er zijn branden uitgebroken als gevolg van de aanval van de vijand op sites van de civiele energie-infrastructuur."

Bij de aanvallen zouden zowel stroom- als brandstofvoorzieningen zijn geraakt. Op sociale media circuleren beelden van branden in oliedepots. Reddingswerkers zijn naar de getroffen plaatsen gestuurd, maar er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. 

Bekijk: verschillende oliedepots staan in lichterlaaie

Videospeler inladen...

Oekraïne heeft de droneaanvallen in Smolensk in de loop van de voormiddag opgeëist. Een bron binnen de Oekraïense defensiesector noemt de energiesites "legitieme doelwitten". Er wordt gesproken van "2 oliedepots die 26.000 kubieke meter brandstof opsloegen".

Ook elders droneaanvallen gemeld

Ook de gouverneur van de regio Lipetsk heeft melding gemaakt van droneaanvallen tegen de industriezone van de stad Lipetsk. Er zijn ook mensen geëvacueerd, er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

De regio Lipetsk ligt net als Smolensk zo'n 400 kilometer van de Oekraïense grens, maar verder naar het zuiden. Het is de thuisbasis van een aantal metaalverwerkende en farmaceutische bedrijven.

Het Oekraïense leger heeft het aantal droneaanvallen op Russisch grondgebied de afgelopen maanden opgevoerd, met name op energie-infrastructuur.

Charkiv bestookt door raketten

Rusland heeft vanmiddag laten weten dat het een Oekraïense faciliteit waar drones worden geproduceerd heeft aangevallen. Ook een brandstofdepot van het Oekraïense leger zou zijn geraakt, volgens het Russische ministerie van Defensie. Meer details geeft het ministerie niet. 

Ook Rusland heeft de voorbije maanden zijn aanvallen op steden en energie-infrastructuur in Oekraïne fors opgevoerd.

Afgelopen nacht werd de stad Charkiv, de op 1 na grootste stad van Oekraïne, onder vuur genomen door Russische raketten. Daarbij werden ook 3 appartementsgebouwen beschadigd. 6 mensen raakten gewond.

Ook een gaspijplijn werd geraakt. Er wordt gewerkt om de gastoevoer naar getroffen stadsdelen opnieuw op gang te brengen.

Meest gelezen