Amerikaan steelt duim terracotta-krijger, China eist zware straf

De Chinese autoriteiten eisen een zware straf voor een man die een duim van een eeuwenoud terracottabeeld brak.

jvt

Het beeld van tweeduizend jaar oud is een van de tien krijgers die zijn uitgeleend aan het Franklin Institute in Philadelphia. Ze maken deel uit van het Terracotaleger, een van China’s belangrijkste archeologische schatten.

Tijdens een feestje, op 21 december in het Franklin Institute, raakte de 24-jarige Michael Rohana binnen in de afgesloten ruimte met de tentoontselling. Hij nam een selfie met een van de krijgers, brak een duim van het beeld af, stak hem in zijn zak en vertrok.

Het beeld is 4,5 miljoen dollar waard.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het personeel van het museum merkte de diefstal pas op 8 januari op. De FBI spoorde de dader op, die toegaf dat hij de duim in een lade van zijn bureau bewaarde.

De Chinese autoriteiten verwijten het Franklin Institute nalatigheid. Ze vragen dat de VS de dader streng straffen. De man is alvast aangeklaagd voor diefstal van een kunstwerk uit een museum.

De ongeveer achtduizend terracottafiguren komen uit de graftombe van de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. De keizer geloofde dat ze hem na zijn dood zouden beschermen. In 1974 werden ze ten noordoosten van Xi’an ontdekt door enkele boeren.