Atleten aan de dop: zo reageren vier Vlaamse sporters op het verlies van hun contract

© AFP

Louise Carton, Pieter-Jan Hannes, Axelle Dauwens en Isaac Kimeli spelen hun contract bij Sport Vlaanderen voorlopig kwijt. “Wie gebuisd is voor zijn examen moet blijven zitten”, aldus een nuchtere Dauwens. Al hadden ze een beetje begrip wel kunnen appreciëren.

pdk

“Topsport is keihard”, beseft hordeloopster Dauwens (27). “Een carrière is kort, het gaat allemaal snel. Je weet hoe het werkt. Ik moest in de halve finales op het WK staan om mijn doelstelling te halen. Ik was er niet eens bij in Londen. Dan moet ik nu niet gefrustreerd doen omdat ik mijn profcontract verlies. Ik trek mijn plan wel.”

Net als Kimeli (23) en Hannes stapt ze alvast in het project van de VDAB, waardoor ze als topsporter van een uitkering kan genieten zonder aan dezelfde eisen te moeten voldoen als andere werklozen. “Het scheelt hoop en al tweehonderd euro per maand”, beaamt Hannes, die het voorbije seizoen niet aan deftige competitie toekwam door een blessure. “Het is een tijdelijke oplossing, maar ik ben er wel dankbaar voor en voel geen behoefte om te klagen. (grijnst) Ik ga nu niet tegen schenen stampen, overstappen naar de Waalse vleugel of wat dan ook. Laat het vooral een wijze les wezen. Als je aan topsport doet, probeer je best om daarbij zo min mogelijk afhankelijk te zijn van een ander.”

Korte termijn

Louise Carton (23) heeft het er moeilijker mee. “Men denkt op korte termijn, puur prestatiegericht. Het zou voor een jongere atleet prettiger zijn, moest men durven investeren in een carrière. Iets wat bij ons veel te weinig gebeurt.”

Pieter-Jan Hannes (25) heeft begrip voor haar standpunt. “Het probleem is dat je geen steun meer krijgt op het moment dat je die het meest nodig hebt. Of denk je dat Thiam het nog nodig heeft na haar olympische- en wereldtitel? Maar de regels zijn wat ze zijn. Om ze te veranderen moet ik geen topatleet, maar minister worden.”

Tienkamper Thomas Van der Plaetsen behoudt zijn voltijds profcontract bij Sport Vlaanderen terwijl het studentencontract van polsstokspringer Ben Broeders en discuswerper Philip Milanov wordt verlengd. Vanaf 1 januari krijgt Renée Eykens, beloftenkampioene op de 800 meter, er ook zo eentje. Aan Franstalige kant speelden Jeroen D’hoedt, Abdelhadi El Hachimi, Cynthia Bolingo en Antoine Gillet hun contract kwijt.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen