In deze cel op de luchthaven van Charleroi hielden politieagenten Jozef Chovanec in bedwang.

Raad van State vernietigt tuchtstraf directeur luchthavenpolitie in zaak-Chovanec

In de zaak-Chovanec heeft de Raad van State de tuchtstraf voor de toenmalige baas van de luchtvaartpolitie vernietigd. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. Volgens de Raad van State had minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zich in verband met de sanctie partijdig uitgelaten in de bevoegde Kamercommissie.

In februari 2021 liet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten dat ze een tuchtprocedure opstartte tegen drie hogere officieren in de zaak. De tuchtprocedures komen er "met het oog op zware tuchtstraffen", zei de minister in de bevoegde Kamercommissie.

Waarover gaat dit?

In februari 2018 overleed Jozef Chovanec in een ziekenhuis na een gespierde politie-interventie in een politiecel op de luchthaven van Charleroi. Zo'n twee jaar na de feiten lekten videobeelden van de interventie uit. Daarop is te zien hoe de 38-jarige Slovaak in bedwang wordt gehouden door de agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken voor hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend. De betrokken politieagenten lachen en één van hen maakt zelfs een Hitlergroet.

Danny E., de toenmalige chef van de luchtvaartpolitie, moest gedurende 2 maanden 10 procent van zijn loon inleveren omdat hij op de hoogte zou zijn geweest, maar niets had ondernomen.

Het is die tuchtstraf die de Raad van State nu ongedaan heeft gemaakt.

Minister Verlinden laat weten dat ze de uitspraak van de Raad van State respecteert. "Ik heb in de Kamercommissie een mondeling een antwoord gegeven op de vraag van een parlementslid", reageert ze. "In een antwoord heb ik een stand van zaken willen geven van de lopende tuchtprocedures. Het is daar uiteraard niet mijn bedoeling geweest om vooruit te lopen."

Meest gelezen