© patrick de roo

Handelaars Zuiderdokken boos: “Eerst dat gedoe met de Sinksenfoor en nu dit weer”

Bewoners en handelaars reageren van gelaten tot nijdig op het stilleggen van de werken aan de Gedempte Zuiderdokken. “Het gevolg: nóg minder omzet. Want sinds de werken zijn begonnen, is het ook op ons ander terrasje niet meer aangenaam zitten. De mensen blijven weg”, zegt Joke Callens van broodjeszaak Fresh à Manger.

Karin Vanheusden

“Ah, de Gazet komt naar de nieuwste bezienswaardigheid van de stad kijken: een stilgelegde werf”, zegt een man die vanuit de Schaliënstraat komt aanrijden. Hij wil zijn naam niet in de krant, maar hij wil wel kwijt dat hij begrip heeft voor de “actie vanuit uit de Verviersstraat”.

“Die mensen hebben vorig jaar al klacht ingediend, maar de stad heeft niet willen luisteren. De graafwerken waren juist begonnen, dan moet je de boel wel laten stilleggen. Wel jammer dat die miserie van bulderende vrachtwagens en stof nóg langer gaat duren.”

De man heeft het over de twee bewoners van de Verviersstraat die vanwege ‘hoogdringendheid’ een schorsingsprocedure tegen de werken aan de uitrit van de ondergrondse parking in hun straat hebben opgestart. Ze zijn niet tegen die uitrit, maar willen dat er ook elders een komt. De werken zijn zondag stilgelegd. Voorlopig, want vandaag zal blijken of het arrest van de Raad voor de Vergunningsbetwistingen wordt bevestigd.

© Patrick De Roo

Liever naar Breda dan naar ’t Zuid

Joke Callens, zaakvoerster van Fresh à Manger op de hoek van de Verviersstraat, heeft minder begrip voor het stilleggen van de werken, maar reageert gelaten. “Ik begrijp dat die mensen de drukte van een uitrit van een parking niet in hun straat willen. Maar de werken laten stilleggen? Dat is toch gewoon uitstel? Die uitrit komt er toch. Ik heb begin mei voor die uitrit het terras moeten afbreken. Het gevolg: nóg minder omzet, want sinds de werken zijn begonnen, is het ook op ons ander terrasje niet meer aangenaam zitten. De mensen blijven weg.”

Ook aan de Vlaamsekaai bij beddenwinkel Swiss Sense is er niet bepaald veel begrip. “Na al dat gedoe met de Sinksenfoor nu dit weer”, zegt Yves De Smet. “Elke vertraging is een slechte zaak. Het komt nog bij de last die we ondervinden van alle andere werken in de stad. Het valt op dat klanten uit Kapellen, Schoten en Schilde ons mijden en naar ons filiaal in Breda trekken. Die bewoners klagen over die uitrit van de parking. Vanwaar die plotselinge frustratie? Er zijn toch bijeenkomsten genoeg geweest. Mogen we dit verzuring noemen?”

© Patrick De Roo

Ook Vanessa Roggeman van bakkerij Dellafaille vraagt zich af waarom er niet eerder is gereageerd. “Laat de werken toch zo snel mogelijk vooruitgaan. Zo’n open werf is niet aangenaam voor het beeld van deze buurt. En we mogen toch niet klagen, na de werken zal het plein voor iedereen een enorme verbetering zijn.”

“Stadsbestuur moet luisteren”

Dat de bewoners van de Verviersstraat al einde 2017 beroep hebben aangetekend tegen de bouwvergunning van de parking, is blijkbaar veel handelaars en omwonenden ontgaan. “Dat er niet is ingegaan op de klacht van die bewoners, maakt het natuurlijk helemaal anders”, zegt bewoonster Rosemarijn Moonen die met haar dochtertjes Charlotte en Lena aan het speeltuintje zit. “Als bestuur kan je best luisteren naar wat omwonenden denken van grote veranderingen in hun buurt. Toch zou ik willen dat er snel een oplossing komt en de werken worden verdergezet. Al dat lawaai en stof zorgt alleen maar voor stress.”

Bert Van Zeebroeck van plantenwinkel Groenaard in de Museumstraat begrijpt de negatieve reacties van de handelaars, maar zet een beetje nijdig de puntjes op de i. “Ik begrijp niet goed waarom ineens álle werken zijn stilgelegd. De mensen van de Verviersstraat hebben alleen gevraagd om het uitgraven van die sleuf voor de uitgang van de parking stil te leggen. Is dit een poging van het stadsbestuur om zware druk te zetten op de rechter die vandaag uitspraak moet doen? En om de publieke opinie te bespelen? Die bewoners worden nu geviseerd, maar de stad is de schuldige. Politici moeten vóór het uitwerken van hun visie overleggen met de betrokkenen. Niet eerst beslissen en dan ‘inspraak’ organiseren over details als een barbecue, een hondenwei en een tuinierplekje. Ik was bij het inspraakmoment over de verkeerscirculatie. Dat was geen inspraak, maar te nemen of te laten. Voor alle duidelijkheid: ik ben zoals alle handelaars opgelucht dat er een mooi plein komt én ondergrondse parkings. Maar luister eerst naar de mensen. Zo niet krijg je dit.”