Direct naar artikelinhoud
Turteltaks

Turteltaks is van de baan, klimaatdoelstellingen ook?

Vlaamse regering schuift groenestroomfactuur deels door naar opvolgers
Beeld Photo News

Vergeet de Turteltaks van 100 euro. Doorsnee gezinnen betalen straks nog maar 10 euro, armen helemaal niks, en ook bedrijven zien hun factuur dalen. Heeft de Vlaamse regering dan Euromillions gewonnen? Allesbehalve. Ze schuift de groenestroomfactuur vooral gedeeltelijk door naar haar opvolgers.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) beklimt vandaag het spreekgestoelte van het Vlaams Parlement voor zijn traditionele Septemberverklaring. Meer dan naar de begroting wordt deze keer vooral uitgekeken naar het antwoord van zijn regering op de vernietiging van de omstreden Turteltaks. Dat energieminister Bart Tommelein (Open Vld) in juni het heuglijke nieuws bracht dat de schuldenberg uit het verleden zo goed als weggewerkt is en de zaak onder controle gehouden kan worden met een lichte verhoging van de groenestroomquota, kon de coalitiepartners N-VA en CD&V niet helemaal overtuigen.

De fundamentele vragen bleven overeind. Namelijk: halen we daarmee onze energiedoelstellingen tegen 2030 wel? En wat zijn de gevolgen voor de bedrijven en bijgevolg de werkgelegenheid als de factuur van een gemiddeld gezin zakt van 100 naar 10 euro? Vooral N-VA bleef dan ook gewonnen voor de invoering van een nieuwe en substantiële forfaitaire taks, maar voor Open Vld was dat een absoluut taboe na het opgelopen trauma van de Turteltaks. "Als N-VA echt wil doorduwen, moeten ze het maar zonder ons doen", klonk het de afgelopen dagen zelfs in liberale kringen.

Vervelend dossier

Maar de topministers van N-VA hebben afgelopen vrijdag het gaspedaal niet keihard ingeduwd, en die van CD&V evenmin. In de plaats kwamen de drie regeringspartners gezamenlijk tot de conclusie dat de hele Turteltaks-saga een vervelende kiezel is die dringend uit de schoen moest. "De Vlaamse regering doet uitstekend werk, maar dat wordt telkens weer overschaduwd door dat ene dossier", stelt een bron.

Daarom werd het volgende compromis gemaakt: de Turteltaks wordt vervangen door twee maatregelen. Een nieuwe forfaitaire taks van amper 5 euro voor iedereen, en een beperkte verhoging van het groenestroomquotum in de energiefactuur, waarvan de impact afhangt van uw verbruik. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik komt dit samen neer op een bijdrage van nog geen 10 euro, in plaats van de voorgaande 100 euro. Een gezin dat elektrisch verwarmt zal om en bij de 35 euro betalen, in plaats van de huidige 300 euro. En voor de sociale doelgroepen (een goede 250.000 gezinnen, DDW) wordt de factuur zelfs helemaal gratis.

'Slecht voor het milieu'

Maar wie is dan het kind van de rekening? De bedrijven? Ook niet, blijkbaar. "De meesten zullen niets extra betalen, sommigen zelfs minder dan voorheen", valt te horen. De begroting? Evenmin. Die wordt niet aangesproken voor de groenestroomfactuur, maar wel voor een pak nieuwe investeringen in onder andere welzijn, sociale huisvesting en kleuterscholen.

Dan kan het niet anders of de klimaatdoelstellingen worden bijgesteld? Binnen de meerderheid durft niemand het zo luidop te zeggen, maar het wordt ook niet ontkend. "Voor de consumenten en de bedrijven is dit een uitstekend akkoord, voor het milieu heel wat minder", aldus een bron. Het komt er dus op neer dat Bourgeois I een deel van de groenestroomfactuur, die ze op één jaar van de verkiezingen niet meer aan de Vlaming durft voor te leggen, doorschuift naar haar opvolgers. "Dat zullen pittige regeringsonderhandelingen worden."