Direct naar artikelinhoud
Woonstbetreding

Protest tegen wetsontwerp zwelt aan: al 26 gemeenten 'huiszoekingsvrij'

Een eerder protest tegen geplande politieacties.Beeld Wouter Van Vooren

Op dit moment hebben 26 Waalse en Brusselse gemeenten zich al 'huiszoekingsvrij' verklaard. Daarmee protesteren ze tegen het federaal wetsontwerp rond 'woonstbetreding'.

Het protest tegen het wetsontwerp zwelt aan. In dat ontwerp staat dat agenten de woning waar een uitgeprocedeerde asielzoeker woont of onderdak krijgt, mogen betreden en indien nodig doorzoeken.

Het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen startte vorige maand een brievenactie in Brussel en Wallonië. Elk gemeenteraadslid wordt individueel aangeschreven met de vraag om zich achter een motie te scharen, waarmee de gemeente zich engageert om niet mee te werken aan de 'woonstbetredingen'.

De komende weken staat het stemmen over een dergelijke motie nog in 45 gemeenten op de agenda van de gemeenteraad

In 26 gemeenten is dat ook al gelukt. Het gaat onder andere om Schaarbeek, Vorst, Verviers, Aubange, Brussel-stad, Luik, Bergen, Watermaal-Bosvoorde, Yvoir, Marche-en-Famenne en Nassogne. In zes andere gemeenten keurde de gemeenteraad de motie af: Etterbeek, Koekelberg, Braine-le-Comte, Gesves, Libramont-Chevigny en Waver. De komende weken staat het stemmen over een dergelijke motie nog in 45 gemeenten op de agenda van de gemeenteraad.

Vlaanderen

De brievenactie en het stemmen van moties in gemeenteraden zijn voorlopig alleen op Wallonië en Brussel gericht, maar ook in Vlaanderen zijn er plannen om zo'n actie op te starten. Zodra voldoende vrijwilligers zijn gevonden om de brieven te sturen, krijgen ook hier alle gemeenteraadsleden er een in de bus.

Het wetsontwerp rond 'woonstbetreding' werd enkele weken geleden voorlopig weer ingetrokken, na hevig protest. Niet alleen vanuit het Burgerplatform, maar onder andere ook vanuit de hoek van de onderzoeksrechters. Premier Charles Michel (MR) beloofde het dossier naar zich toe te trekken en binnenkort met een bewerkte versie te komen.