© Photo News

Boerenjaar voor Natuurpunt

Natuurpunt heeft in 2018 de kaap van de 110.000 leden overschreden en kreeg het afgelopen jaar ook meer giften: iets meer dan 2 miljoen euro. Met al dat geld werd onder meer 475 hectare natuur aangekocht, waarvan 122 hectare in Limburg. Het succes is volgens Natuurpunt in lijn met het stijgende aantal burgers dat zich zorgen maakt over de toekomst van hun eigen leefomgeving.

Mireille MAES

Ruim 3.000 extra leden, 275.000 euro meer aan giften, 33.675 Vlamingen die deelnamen aan het Vogeltelweekend, 30 miljoen meldingen op Waarnemingen.be in tien jaar en – dankzij de aankoop van 475 hectare (onder meer het Altenbroek in Voeren) nieuwe grond – al 24.000 hectare natuur die voor de toekomst is veiliggesteld. Het moge duidelijk zijn: 2018 is voor Natuurpunt een boerenjaar gebleken. “Het zijn cijfers waar we trots op kunnen zijn”, zegt woordvoerder Hendrik Moeremans.

Actie ondernemen

Het succes is voor de mensen van Natuurpunt erg hoopgevend. “Het stelt ons gerust dat meer burgers bezorgd zijn over het behoud van open ruimte, natuur op wandelafstand en gezonde lucht. Het gevoel leeft dat de verandering vooral van onderuit zal moeten komen door lid te worden, geld te schenken, maar ook door zelfs de handen vuil te maken op het terrein door vrijwilliger te worden. Mensen willen actie ondernemen”, zegt Moeremans.

Limburgse successen

Natuurpunt is het perfecte platform gebleken voor zulke acties omdat de vereniging in elke gemeente actieve vrijwilligers heeft. Ook in Limburg boekte Natuurpunt in 2018 nog succesjes. Zo is er het verhaal van de boomkikkers die recent de Bosbeekvallei weer koloniseerden. “Momenteel zijn er 3.245 roepende boomkikkermannetjes geteld. Heel veel als je weet dat de soort rond 2000 nagenoeg uitgestorven was. En meteen het bewijs dat jarenlang natuurherstel door de vrijwilligers vruchten afwerpt”, aldus nog Moeremans.

Dat meer dan vijftig bedrijven, waaronder het Ikea-distributiecentrum in Genk, de Green Deal onderschreven om hun terreinen natuurvriendelijker inrichten, is ook zeer goed nieuws. “Het Ikea-terrein, vlak naast de terrils, bewijst dat de ingrepen het verschil kunnen maken. Daar zijn dit jaar zeldzame bijensoorten gevonden. Dit is het pad dat we moeten volgen.”

Melkproductie

Door de droogte was 2018 echter geen langgerekte goednieuwsshow. Te weinig regen zorgde her en der voor problemen. “Daardoor groeiden de zeldzame hazelmuisjongen in Voeren veel trager dan andere jaren. Waarschijnlijk als gevolg van minder melkproductie bij de moeder door de droogte”, legt Moeremans uit. De lage stand van de vennen, poelen en het grondwater gaat volgens hem tegen het voorjaar nog niet zijn aangevuld, ondanks de vele regen van de voorbije weken. “We gaan pas dit jaar weten wat een impact de vorige zomer heeft op bijvoorbeeld de amfibieën. We pleiten er daarom voor om de kwetsbare natuur op te nemen in het droogteplan zodat onherstelbare schade vermeden kan worden. Op de Kalmthoutse heide gaan we al een kleischerm maken om de natuur weerbaarder te maken tegen grote droogte. Maar er moet nog veel meer gebeuren”, besluit Moeremans.