Het project kwam tot stand nadat Bram Snyers, leraar houtbewerking, de vraag had gekregen om mee te werken aan de bouw van het gigantische paard. In plaats van het werk enkel aan ervaren schrijnwerkers over te laten, besloot hij zijn leerlingen erbij te betrekken.
“Toen ik de vraag kreeg, besefte ik meteen dat dit een unieke kans was voor mijn leerlingen. Iedereen was enthousiast”, vertelt Snyers. ”Qua moeilijkheidsgraad is het niet het meest complexe project dat we al deden, maar qua ervaring en beleving is dit absoluut een van de strafste.” De bouw van het paard vond plaats in het Sportpaleis zelf, waardoor de leerlingen een exclusief kijkje achter de schermen kregen. “Voor hen was het niet alleen een leerrijke opdracht, maar ook een bijzondere ervaring.”
Speciaal
“Het is ongelooflijk om te zien hoe zo’n grote show wordt voorbereid”, zegt leerling Thiebe Van Dijck. “Op het podium staan en weten dat je aan zo’n belangrijk deel van de show hebt meegewerkt, dat is echt speciaal.” Voor sommige leerlingen betekende dit project een eerste kennismaking met de evenementenwereld, en het smaakt duidelijk naar meer. Axel Van Dessel, die na zijn studies zo snel mogelijk aan de slag wil als schrijnwerker, hoopt dat hij later zelf zulke projecten kan aannemen met zijn eigen bedrijf. Ook Brent Verbruggen deelt die ambitie en kijkt ernaar uit om na school verder te gaan in deze richting.
Op de avond van de MIA’s waren de leerlingen zelf aanwezig in het Sportpaleis om hun werk te bewonderen. “We gingen met heel onze klas kijken, dat was echt een speciaal moment.” Het paard van Troje werd voor één avond het paard van Nijlen, en dat zullen de leerlingen niet snel vergeten.