Direct naar artikelinhoud
Huawei

Canadese rechter buigt zich opnieuw over verzoek tot vrijlating Huawei-topvrouw

Meng Wanzhou tijdens een bijeenkomst op het VTB Capital Investment Forum ‘Russia Calling!’ in Moskou in 2014.Beeld Reuters

Na een weekend van zware diplomatieke druk vanuit Peking buigt de Canadese rechter zich vandaag weer over het Chinese verzoek tot vrijlating van de aangehouden financiële topvrouw van techgigant Huawei. 

De 46-jarige Meng Wanzhou is vorige week gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. De Canadese rechter kwam er vrijdag in een zes uur durende zitting niet uit of Meng de uitleveringszaak wel in vrijheid mag afwachten.

De Canadese ambassadeur in Peking kon in het weekend  briesende commentaren in de Chinese staatsmedia lezen en kreeg zelf de boodschap dat zijn land op niet nader genoemde gevolgen kan rekenen als Meng niet onmiddellijk op vrije voeten wordt gesteld. Meng is gearresteerd in de luchthaven van Vancouver toen ze op doorreis was van Hongkong naar Mexico.

Lees meer

Lees meer
Beeld AP

VS laten topvrouw Huawei arresteren. Is dit het einde van de gemoedelijke sfeer tussen Xi en Trump?

De juridische procedures rond het uitleveringsverzoek voor Meng kunnen zich nog maanden voortslepen. Volgens de Canadese openbare aanklager is het gevaar te groot dat ze in die tijd een veilig heenkomen zoekt buiten bereik van de lange arm van de Verenigde Staten. 

De VS betichten Meng van fraude: ze zou met een bedrijfje de Hongkongse bank HSBC hebben bedot, zodat die tegen Amerikaanse handelssancties in zou meewerken aan transacties met Iran. Mochten de Amerikanen hun verdenkingen hard kunnen maken, dan hangt Meng in de Verenigde Staten dertig jaar gevangenisstraf boven het hoofd wegens samenzweren en fraude.

Een lange rij mensen in afwachting van het begin van de hoorzitting in Vancouver, op 7 december.Beeld Reuters

Martelares

De Chinese overheid doet haar best de zaak-Meng te scheiden van de gesprekken met Washington over de handelsoorlog. Vandaar dat Canada en niet de Verenigde Staten de volle laag krijgt. “Deze Canadese praktijken zijn illegaal, onredelijk, onverdraaglijk en laaghartig”, aldus staatspersbureau Xinhua, dat Meng neerzet als een martelares die als “zware crimineel” is opgesloten, met handboeien en al.

Meng heeft maar liefst zeven verschillende Chinese en Hongkongse paspoorten, waarmee ze Canada ongemerkt zou kunnen verlaten. De vrouw met de zeven paspoorten is bovendien zo rijk dat de geldboete die op een ontsnapping zou staan, een peulschil is. Volgens haar advocaat is Meng volledig te vertrouwen, want ze wil haar vader, het bedrijf Huawei en haar land China niet “voor schut zetten”.

Haar echtgenoot heeft in Vancouver twee kapitale villa’s ter waarde van ruim 14 miljoen euro op zijn naam staan, volgens de Hongkongse krant South China Morning Post. Het onroerend goed geldt als onderpand voor haar voorlopige vrijlating. In een van de panden is zondag overigens onder niet opgehelderde omstandigheden een poging tot inbraak gedaan.

Meng gaf negen jaar geleden haar Canadese verblijfsvergunning op, omdat de zakelijke mogelijkheden in China aanlokkelijker waren dan een luxe-migrantenleventje in Vancouver. Veel rijke Chinezen parkeren daar hun kinderen in peperduur vastgoed, dat ze vaak ook recht op een verblijfsvergunning of zelfs naturalisatie geeft. Het verzekert de broodwinnaars van elite-families van een buitenlands toevluchtsoord, mochten de zakelijke activiteiten in de Volksrepubliek op de een of andere manier problemen opleveren.

Tijdens een schorsing van de hoorzitting wordt er buiten gewacht.Beeld Getty Images

Complottheorieën

Al zouden Chinese internetgebruikers smullen van dit soort persoonlijke details over een van de topfamilies van de Chinese hightechindustrie, het privéleven van Meng is geen onderwerp van gesprek op de Chinese sociale media. Die speculeerden dagenlang over allerhande complottheorieën. Daarin kwam allerlei “bewijs” voorbij: de dood van een Amerikaanse techprofessor van Chinese origine tot en met een recente brand bij het Nederlandse techbedrijf ASML, waar geavanceerde machines worden gemaakt die chips produceren. Op de dag van Mengs arrestatie brandde de fabriek deels af.

De bijtende commentaren in de officiële media zetten de Huawei-affaire neer als een politieke aanval. De Amerikaanse regering heeft Meng “gegijzeld” als pion, waarmee Washington de Volksrepubliek onder druk zet verregaande concessies te doen in de onderhandelingen over de handelsoorlog. De meute op de Chinese twitterdienst Sina Weibo volgt deze lijn, alleen dan bloeddorstiger.

“Oog om oog, tand om tand, leerden onze voorouders ons al. Als we de kans krijgen, zullen we het Westen totaal vernietigen”, aldus internetgebruiker wobuzuomohaoduonian op Sina Weibo. Twitteraar wutaidalingren roept op tot een boycot van Amerikaanse producten. “Bezeer de verraders die Amerika verafgoden! Elimineer Amerikaanse cultuur in de Chinese markt, roei Amerikaanse kwaadaardige machten uit!”

De grimmige stemming maakt dat Amerikaanse expats in China zich zorgen maken over mogelijke vergeldingsmaatregelen - of het nu volkswoede is of een staatsactie in de vorm van arrestaties onder Amerikaanse managers in China. Er is al langer een reisadvies van de Amerikaanse overheid voor de zakenwereld in gevoelige sectoren om reizen naar de Volksrepubliek tot het minimum te beperken, meldt persbureau Reuters. Veel Amerikaanse werknemers zouden een “vervroegde kerstvakantie” overwegen in de hoop dat als ze terugkomen, de spanningen zijn overgewaaid.