Bombardementen op Rafah
AFP or licensors

Liveblog - VS wil lading precisiebommen voorlopig niet leveren aan Israël na offensief in Rafah, melden Amerikaanse media

De Verenigde Staten willen een lading precisiebommen voorlopig niet leveren aan Israël. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Het Witte Huis zou dat doen als reactie op het Israëlische offensief in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Israëlische troepen claimen de controle over de Palestijnse kant van de grensovergang in Rafah en voeren ook operaties uit in het oosten van de stad. Lees er alles over in deze liveblog.

Samenvatting van de recente ontwikkelingen in Gaza

  • Het Israëlische leger heeft de controle overgenomen over de Palestijnse kant van de grensovergang in Rafah en voert operaties uit in het oosten van de stad. Er zijn ook bombardementen uitgevoerd op Rafah, waarbij minstens 12 mensen om het leven kwamen.
  • De grensovergang is nu gesloten aan Palestijnse kant, waardoor er geen humanitaire hulp meer binnen kan. De nood aan humanitaire hulp is bijzonder hoog in de Gazastrook.
  • Het leger meldt dat het afgelopen nacht ongeveer 20 gewapende Palestijnen heeft gedood en 3 belangrijke kokers naar tunnels heeft vernield.
  • Hamas heeft een voorstel van Egypte en Qatar voor een staakt-het-vuren goedgekeurd, maar Israël zegt dat het voorstel te veel afwijkt van de oorspronkelijke eisen. Onderhandelingen zijn nog steeds aan de gang.
  • Wereldleiders en internationale organisaties vrezen voor een bloedbad in Rafah en roepen Israël op om geen grondoffensief uit te voeren. De Verenigde Staten proberen Israël te overtuigen om het bij een "beperkte" operatie te houden.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

We sluiten de liveblog af voor vandaag. We volgen de situatie morgen verder op.

Agenten evacueren pro-Palestijnse betogers op universiteit in Parijs

De ordediensten hebben pro-Palestijnse betogers geëvacueerd bij de Sorbonne-universiteit in Parijs. De actievoerders hadden gedurende 2 uur een aula van de prestigieuze universiteit bezet tegen de oorlog in Gaza. Dat stellen journalisten van het Franse persagentschap AFP vast.

Binnen het gebouw waren naar verluidt ongeveer honderd mensen aanwezig. Er stonden ook pro-Palestijnse activisten buiten aan de universiteit. "Enkele tientallen mensen zijn de Sorbonne binnengedrongen en bezetten bepaalde delen van het gebouw", bevestigde het Parijse rectoraat aan AFP.

Witte Huis noemt sluiting grensposten voor humanitaire hulp door Israël "onaanvaardbaar"

De Verenigde Staten vinden de sluiting door Israël van 2 belangrijke grensposten voor humanitaire hulp aan Gaza "onaanvaardbaar". Dat heeft een woordvoerster van het Witte Huis gezegd.

Zondag werd Kerem Shalom, de belangrijkste grensovergang voor humanitaire hulp naar Gaza, gesloten door Israël na raketaanvallen van Hamas. Het Israëlische leger nam vandaag ook de controle over de grenspost van Rafah, aan de Egyptische grens. 

"Het is onaanvaardbaar dat de grensposten worden gesloten", zei de woordvoerster van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre. "Ze moeten zo snel mogelijk weer worden geopend." Ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres eist dat Israël de 2 grensposten onmiddellijk weer moet openen. Volgens Jean-Pierre zou de grens bij Kerem Shalom morgen weer opengaan.

Netanyahu brengt met aanval op Rafah mogelijk bestand in gevaar, zegt Hamas

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het voorstel van de bemiddelaars in gevaar gebracht door de Palestijnse stad Rafah aan te vallen. Dat zegt Hamas-woordvoerder Osama Hamdan volgens de Qatarese zender Al Jazeera op een persconferentie in Beiroet.

Hamas liet Egyptische en Qatarese bemiddelaars gisteren weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook accepteerde. "De bal ligt nu in het kamp van Netanyahu", aldus Hamdan. "Zijn gedrag en houding nadat we ons akkoord hadden aangekondigd, weerspiegelt de vastberadenheid van deze misdadiger om alle pogingen tot bemiddeling te ondermijnen, inclusief die van de Verenigde Staten."

Biden-administratie wil lading precisiebommen voorlopig niet richting Israël sturen

De Verenigde Staten willen een lading wapens die bestemd was voor Israël, niet versturen. Dat melden bronnen aan het Amerikaanse nieuwsmedium Politico en aan Reuters, en blijkt uit een rapport van de Wall Street Journal. Het zou gaan om 2 types precisiebommen van Amerikaanse makelij. "Dit is een politiek signaal aan Israël", schrijft Politico op basis van de bronnen.

"De Verenigde Staten ondernemen eigenlijk actie door net niets te doen", vertelt een anonieme bron aan Politico. "Dat doen ze door te wachten om goedkeuring voor de verzending te verlenen en andere aspecten van het wapentransportproces te vertragen", klinkt het.

Het zou de eerste keer zijn dat de VS een wapenlevering aan Israël uitstelt sinds de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Het Witte Huis wil voorlopig nog niet reageren op de bewering.

Honderden studenten nemen deel aan pro-Palestijnse demonstratie bij Universiteit van Amsterdam

Voor de tweede dag op rij wordt aan de Universiteit van Amsterdam gedemonstreerd tegen de oorlog in Gaza. Afgelopen nacht werd het protest beëindigd door de politie. Bij momenten was de sfeer erg gespannen: 140 mensen werden aangehouden, 1 politieagent raakte gewond. 

Op dit moment staan er bij de campus een paar honderd mensen, zowel studenten als medewerkers van de universiteit. De aanwezigen vragen het college van bestuur van de universiteit om de banden te verbreken met "instanties die medeplichtig zijn aan genocide".

Bekijk: Gisteren verstoorden relschoppers de vreedzame pro-Palestijnse betoging in Nederland.

Videospeler inladen...

Studenten bezetten ULB-campus: "Onmiddellijk samenwerking met zionistische universiteiten verbreken"

Studenten bezetten een gebouw van de Solbosch-campus van de Brusselse universiteit ULB.  Met hun actie willen ze de "genocide in de Gazastrook" aan de kaak stellen. Ze roepen de universiteit ook op om "onmiddellijk de samenwerking met zionistische academische instellingen en bedrijven te verbreken".

VN-secretaris-generaal António Guterres: "Strategische fout en politieke ramp"

Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft gereageerd op de militaire operatie van Israël op Rafah. Hij noemt de actie een strategische fout, een politieke ramp en een humanitaire nachtmerrie.

"Er is een akkoord nodig tussen de Israëlische regering en tussen de top van Hamas om een einde te maken aan het ondragelijke lijden van de Palestijnen in Gaza en de gijzelaars en hun familie", zegt hij nog tijdens een persmoment.

De secretaris-generaal heeft ook gewaarschuwd dat Gaza vanavond al zonder brandstof kan komen te zitten na de sluiting van de grensovergang bij Kerem Shalom en bij Rafah.

NWS CHECK - Dit weten we intussen zeker over massagraven bij Al Nasser-ziekenhuis in Khan Younis

Rondom het Al Nasser-ziekenhuis in Khan Younis, een stad in het zuiden van de Gazastrook, zijn bij opgravingen vorige maand bijna 400 lichamen gevonden. Een deel daarvan lag begraven in massagraven. Op sociale media circuleren heel wat beelden, getuigenissen en geruchten over hoe die massagraven tot stand kwamen. Ook VN-experts maken zich zorgen in een recent persbericht dat spreekt van "naar verluidt tekenen van marteling" en "mogelijke gevallen van levend begraven mensen". Maar wat weten we nu zéker?

ANALYSE - VRT NWS-defensiekenner Jens Franssen: "Voor Israël is de operatie een win-win."

"Als je de situatie vanuit Israëlisch oogpunt bekijkt, is het een win-winsituatie", vertelt Franssen in het VRT NWS Journaal. "Het akkoord dat op tafel lag was niet voldoende. Hoe dan ook wilde Israël die operatie op Rafah dus uitvoeren, maar wie weet kan dit meer druk zetten op Hamas. Misschien kan het zelfs leiden tot een akkoord."

Al is het wel nog niet helemaal duidelijk of Israëlische premier Netanyahu wel een akkoord wil. "Hij wordt opgejaagd door zijn uiterst rechtse regering, maar er zijn toch een aantal moeilijkheden met dat akkoord. Zo betekent een deal voor Hamas ook het einde van de oorlog, maar dat is voor Israël niet het geval."

Maar de grootste slachtoffers van het offensief zijn de Palestijnse burgers. "Het is erg om te zeggen, maar zij zijn eigenlijk een soort pasmunt. 1,4 miljoen mensen zitten er vast in tenten."

Videospeler inladen...

Meest gelezen