Floris (30) plaatste in het geheim boodschap op Egyptische piramide: “Anderhalf jaar geoefend want ik had maar één kans”

© Floris Caes

De Roeselaarse kunstenaar Floris Caes (30) stunt opnieuw. Vorig jaar nog haalde hij kapotgeschoten rolluiken uit de Iraakse oorlogsstad Mosul. Nu heeft hij in het grootste geheim met een drone een kunstwerk gedropt op een van de piramides van Gizeh in Egypte. “Het kostte me anderhalf jaar voorbereiding en training om het te kunnen. Want ik had maar één kans. Betrapten ze me, dan vloog ik in de cel.”

Chris Snick

The Epitaph, zo heet het werk dat hij in een pakket dropte op de middelste van de drie piramides, die van Chefren.

© Floris Caes

“Het gaat om een kleine aluminium schijf van 15 centimeter doorsnee”, vertelt hij. “Een verwijzing naar de gouden plaat die wetenschappers in 1977 met de Voyager de ruimte in stuurden. Daarop stonden geluiden en afbeeldingen van het leven en de cultuur op aarde, bestemd voor intelligente buitenaardse levensvormen die de plaat misschien zouden vinden.”

Ook deze schijf is een boodschap voor buitenaards leven. “Voor wanneer de mens zichzelf volledig uitgeroeid heeft, wat vroeg of laat zal gebeuren. Is het niet door klimaatopwarming, dan wel door oorlogen. Ik vroeg me af welke plek op aarde een goeie plaats zou zijn om dat bericht achter te laten. Steden en gebouwen zullen zonder onderhoud binnen de kortste keren overwoekerd raken of instorten. Maar er is één menselijke structuur die de tand des tijds wel overleeft: een piramide. Ze staan er al zo’n 4.500 jaar en zullen er ook nog zijn wanneer de mens er niet meer is. Ik koos voor die van Chefren, 143 meter hoog en met een nog zo goed als intacte top die moeilijk bereikbaar is. Zo is de kans klein dat iemand het werk wegneemt.”

(lees verder onder de video)

Trainen op terrils

Anderhalf jaar lang bereidde hij de missie voor waarbij hij ’s morgens vroeg op anderhalve kilometer van de piramide zijn drone de lucht in stuurde. “Eén kans, meer was er niet. En dichterbij kon ik onmogelijk komen zonder op te vallen. Want toestemming had ik niet gevraagd, omdat ik die zeker niet gekregen zou hebben. Dus moest ik het perfect in de vingers hebben om die drone van zo veraf exact boven de top te laten hangen. Ik ben daarvoor zelfs gaan trainen aan de mijnterrils in Rijsel, die een gelijkaardige vorm hebben. Uiteindelijk lukte het, kon ik het pakket droppen tussen enkele grote stenen. Op een plek waar geen wind aan kan, zodat het zeker niet van de top valt.”

© Floris Caes

Dat zijn kunstwerk illegaal is, beseft hij. “Maar ik pleegde wel geen vandalisme. Daarom vloog ik er met een drone naartoe. Als je klimt, veroorzaak je wel schade. Wat trouwens al gebeurd is. Op de top van verschillende piramides staat het vol met ingekerfde namen van geliefden die er illegaal naartoe klommen. Zelfs op deze top zijn ook namen gekerfd. Dat is wél vandalisme. Ik legde er gewoon een schijfje neer.”

Mensen wakker schudden

De tekst op die schijf is kort en in het Engels. “De meest universele taal. Ik vertel er dat de mens slachtoffer geworden is van zijn eigen succes. Dat we tijdens ons verblijf op aarde in een neerwaartse spiraal terechtkwamen waar we niet meer uit geraakt zijn.”

Of hij gelooft dat er ooit buitenaards leven die tekst zal lezen? “Ik hoop eigenlijk vooral dat dit werk de mensen vandaag wakker schudt. Dat we door zo’n project eens gaan nadenken over onze toekomst en de mogelijkheid dat we onszelf inderdaad gaan uitroeien. Misschien raken we op die manier uiteindelijk wel nog uit die neerwaartse spiraal.”

© Floris Caes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer