Direct naar artikelinhoud
kasteelmoord

OM eist 30 jaar voor André Gyselbrecht in proces kasteelmoord

De verdachte, André Gyselbrecht.Beeld Palix

Het openbaar ministerie vraagt 30 jaar gevangenisstraf voor André Gyselbrecht in het kasteelmoordproces. Procureur Fien Maddens zag geen verzachtende omstandigheden voor de opdrachtgever van de moord op Stijn Saelens. Ook voor elke andere verdachte wordt meer dan 20 jaar cel geëist. 

Voor het hof van assisen riskeerde de dokter uit Ruiselede zelfs levenslange opsluiting voor moord. De KI nam echter verzachtende omstandigheden aan waardoor de zaak toen nog naar de correctionele rechtbank kon verwezen worden. "Wij zien geen andere verzachtende omstandigheid dan de afwezigheid van vorige criminele veroordelingen", kondigde Fien Maddens aan.

De procureur merkte op dat Gyselbrecht goed stond aangeschreven bij zijn vrouw, zijn kinderen en zijn patiënten. "Club Brugge en zijn duiven waren zijn twee grote hobby's. Misschien was het pijnlijk voor hem dat zijn supporters hier met een bus van Cercle stonden." De andere kant van de dokter is volgens Fien Maddens heel wat minder flatterend. "Zijn schoonfamilie noemt hem heel autoritair, hij moet altijd gelijk krijgen. Zijn eigen schoonmoeder heeft zelfs al eens klacht neergelegd voor belaging." Ook een banale ruzie met een vriendin van Elisabeth kwam aan bod. "Als ze nog een keer zegt dat mijn dochter een leugenaar is, dan maak ik haar kapot", zou Gyselbrecht toen gezegd hebben.

Ego

André Gyselbrecht weigerde mee te werken met het onderzoek door gerechtspsychiater Hans Hellebuyck, maar de verdediging stelde zelf wel een psychiater aan. Die beschreef hem als een man met een groot ego, die vooral bezig is met zijn imago. "Hij zou Elisabeth als zijn erfgename zien in de dokterspraktijk. Ik denk dat dokter Dillen daar het motief voor de moord omschrijft", aldus Fien Maddens.

Volgens een therapeut van Gyselbrecht voelde hij zich machteloos in de maanden voor de feiten. "Maar is het niet André Gyselbrecht zelf die Pierre Serry op een kwetsbaar, emotioneel moment heeft benaderd? Hij heeft ook helemaal geen spijt. Zijn houding na de feiten is even berekend als ervoor. Hij bespeelt zijn familie, de inwoners van Ruiselede, de pers en de onderzoekers. Hij hangt het slachtoffer uit."

Verzachtende omstandigheid

Tegen Pierre Serry (67) eist het openbaar ministerie 26 jaar cel. Het OM zag voor hem wel verzachtende omstandigheden, met name de aanhoudende druk van André Gyselbrecht. "Maar hij heeft wel actief meegeholpen bij het vermoorden van Stijn Saelens", zo luidde het.

Tegen Evert de Clercq wordt 28 jaar cel geëist. De Zeeuw speelde een rol als tussenpersoon bij het beramen van de moord op Stijn Saelens, maar blijft zijn betrokkenheid ontkennen. Procureur Céline D'havé zag geen enkele bijkomende verzachtende omstandigheid voor Evert de Clercq. De procureur merkte op dat de man uit IJzendijke op geen enkele manier meewerkte met het onderzoek. "Hij weigerde een moraliteitsonderzoek, omdat hij het nut er niet van inzag." Ook een psychiatrisch onderzoek werd geweigerd, omdat hij zich 'gezond voelde en niet aan kanker leed'. 

Voor Franciscus 'Roy' Larmit vordert het OM 24 jaar cel. De Tilburger voerde zijn oom Antonius van Bommel op de dag van de feiten naar het kasteel in Wingene, maar ontkent dat hij wist dat er een moordplan was. Procureur Céline D'havé legde uit dat ze voor Larmit wel verzachtende omstandigheden ziet. Larmit werkte immers mee met het onderzoek en legde wel verklaringen af. Net als de Clercq weigerde hij een moraliteitsonderzoek, al werden zijn vriendin en zijn moeder uiteindelijk toch verhoord door de politie. "Ze beschreven hem als een goedgelovig iemand. Hij zou altijd klaarstaan om iemand te helpen."

Het openbaar ministerie verwees evenwel ook naar zijn band met huurmoordenaar 'Ronnie' van Bommel. Volgens zijn moeder zat hij ooit 14 dagen in de gevangenis, toen hij een gestolen fiets had bijgehouden op vraag van zijn oom. Larmit werd ooit ook genoemd in een zaak van een hennepkwekerij. 

Het openbaar ministerie vraagt verder dat alle beklaagden nog 15 jaar ter beschikking blijven van de strafuitvoeringsrechtbank, bovenop de gevorderde celstraffen.