Gerolf Annemans, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang
Nicolas Maeterlinck

Europees Parlement keurt resolutie goed tegen Russische inmenging: Vlaams Belang onthoudt zich als enige Belgische partij

Het Europees Parlement heeft een resolutie goedgekeurd waarin ze de uiterst rechtse Duitse partij AfD vraagt om haar financiële banden openbaar te maken. Twee weken geleden raakte bekend dat het federaal parket onderzoekt of een Europarlementslid van AfD en een lid van het Nederlandse Forum voor Democratie geld kregen om Russische propaganda te verspreiden. Vlaams Belang onthield zich als enige Belgische partij bij de stemming van de resolutie, omdat de partij de tekst "eenzijdig" vindt.

In de resolutie vragen parlementsleden om een verplichte opleiding voor Europese Parlementsleden en een sterkere screening van personeel, om het Europees Parlement beter te beschermen tegen buitenlandse inmenging. 

De parlementsleden vragen nogmaals een intern onderzoek naar verschillende dossiers van mogelijke buitenlandse inmenging die de afgelopen weken opdoken. Ze steunen ook het initiatief van de Europese Raad om een tijdelijke "taskforce" op te richten om buitenlandse inmenging te monitoren in aanloop naar de verkiezingen in juni. 

Verschillende dossiers op enkele weken

De afgelopen weken doken verschillende schandalen op van (mogelijke) buitenlandse beïnvloeding of inmenging in het Europees Parlement. Op 12 april raakte bekend dat het federaal parket een onderzoek heeft geopend omdat verschillende Europarlementsleden en kandidaten geld zouden hebben gekregen om pro-Russische standpunten te verspreiden.

Onder andere Europarlementsleden Maximilian Krah (Duitsland, AfD) en Marcel de Graaff (Nederland, Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet) zouden voorwerp uitmaken van dat onderzoek. Ze zouden geld ontvangen hebben via 'Voice of Europe', een nieuwskanaal dat anti-Europese standpunten verspreidt en geleid zou worden door Viktor Medvetsjoek, een Oekraïense zakenman, politicus en vriend van Russisch president Vladimir Poetin. 

Bovendien werd een assistent van Krah, Jian G., deze week gearresteerd op verdenking van spionage voor China. Hij zou als agent van een buitenlandse geheime dienst hebben gehandeld. G. zou in januari herhaaldelijk informatie hebben doorgespeeld over onderhandelingen en besluiten in het Europees Parlement. In het halfrond werd G. alvast geschorst als medewerker. Het Duitse gerecht opende ook een vooronderzoek naar Krah. 

Vlaams Belang onthoudt zich, PVDA afwezig

In totaal stemden 27 Europese Parlementsleden tegen de resolutie, waaronder de Nederlandse Marcel de Graaff. In het debat over de resolutie begin deze maand had hij het nog over "propaganda van de EU over hun satanisch beleid". "Ik blijf elke dag strijden voor de overwinning van het goede over deze duivelse doodscultus van de globalistische elite", fulmineerde hij.

48 anderen onthielden zich. Dat wil zeggen dat ze niet voor, maar ook niet tegen de resolutie stemden. De 3 Europarlementsleden van Vlaams Belang onthielden zich als enige van de Belgische leden van het Europees Parlement. 

De partij zegt dat ze "tegen elke inmenging is in onze democratische processen". Tegelijk vindt Vlaams Belang de resolutie "eenzijdig" en "eigenlijk gewoon een aanval op onze fractie". "Ze staat boordevol aantijgingen en verdachtmakingen zonder bewijs", zegt Tom Vandendriessche, Europarlementslid voor Vlaams Belang.

Zo wijst de partij erop dat de zaak rond het Letse Europarlementslid Tatjana Ždanoka niet wordt vermeld. Ždanoka zat tot april 2022 in de Groene fractie. Onderzoeksmedium The Insider publiceerde e-mails waarin het parlementslid informatie doorgaf aan leden van de Russische veiligheidsdienst. 

Vandendriessche was een van de parlementsleden die een interview gaven aan Voice of Europe. Er is voor alle duidelijkheid geen aanwijzing dat de Vlaams Belangers geld van het mediakanaal of personen errond kregen. 

PVDA was afwezig tijdens de stemming over de resolutie. Europees Parlementslid voor de partij Marc Botenga zegt dat de partij wel voor de resolutie is. "Onze fractie heeft ook voor de resolutie gestemd", klinkt het. 

Meest gelezen