Student handelsingenieur tijdens het jaar, redder aan zee in de zomer: “Vragen over kwallen zijn dagelijkse kost”

Tijdens het jaar is hij handelsingenieur, in de zomervakantie is hij redder. En vooral die laatste rol zit Edward als gegoten. Al is het deze zomer wel een pak lastiger dan anders. Geen moment rust wordt hem ­gegund, met deze temperaturen. Door mensen die zich niet aan de regels houden, en door kindjes die, zo beweert Edward, door de media opgestookt worden. Nou.

“Meneer de redder, zijn er kwallen vandaag?” Edward lacht. Wéér eentje die het vraagt. “Kindjes die vragen stellen over de kwallen, het is bijna dagelijkse kost. Omdat het in de krant stond.” Lap, hebben wij het weer gedaan. “Neen hoor. Maak je geen zorgen”, sust Edward. “Geen kwallen vandaag.”

Zo, alweer een crisis koelbloedig afgewend. Met de flair van iemand die al vier jaar redder is en al wat watertjes doorzwommen heeft. Letterlijk. “Zoals die keer dat een oude vrouw en haar kleinkind in moeilijkheden kwamen vlak bij een golfbreker. De onderstroom is er verraderlijk, en plots werd dat kindje meegesleurd. De oma kon nog bij haar kleinkind, maar raakte toen zelf niet meer ­terug. En dan schiet je in actie, ­natuurlijk.”

Het is lang niet de enige keer dat zwemmers zichzelf in nesten werken. “Maar wanneer je dan aangeeft dat ze ergens niet mogen zwemmen, bijten ze terug dat ze daar nochtans al twintig jaar zwemmen. Als je zegt dat dat dan al twintig jaar fout is, is het hek van de dam. Als ik stop, ga ik veel missen, maar niet de discussies met strandgangers.”

Ook na zijn redderspensioen zal Edward nog vaak op het strand te zien zijn. “Ik studeer in Gent, maar kom heel graag terug in het weekend. Mijn thuis is hier. Mijn vrienden, het windsurfen. Het is moeilijk uit te leggen aan mensen die hier niet zijn opgegroeid. Weer of geen weer, als ik de zee en het strand zie, lijkt het altijd een beetje vakantie.”

Alles aan het redder zijn vindt Edward leuk. De avondactiviteiten vooral. “De eerste twee jaar zijn de feestjes echt wauw, daarna went dat wel. Ja, er is elke avond iets te doen, maar vooral mensen van het binnenland hebben een mythisch idee over die feestjes.”

Dan gaat het er overdag heter aan toe, zeker deze zomer. “Het is een lastige zomer. De eerste die ik meemaak die zó warm is. Dan is het enorm druk op het strand en is er weinig variatie. Voor ons zou een regendagje af en toe welkom zijn. Veel mensen begrijpen dat niet, maar het uren turen is wel degelijk lastig. Je mag je concentratie niet verliezen. Er staan mensenlevens op het spel.”

Om nog maar te zwijgen van al die prangende vragen over kwallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer