Judoka Van Lieshout verovert wereldtitel in Abu Dhabi

Foto: ANP

Judoka Joanne van Lieshout heeft voor het eerst bij de senioren de wereldtitel veroverd in de klasse tot 63 kilogram. Bij de WK judo in Abu Dhabi versloeg de 21-jarige Brabantse in de finale de Poolse Angelika Szymanska met waza-ari.

Van Lieshout schakelde in de halve finale de nummer 1 van de wereldranglijst, Catherine Beauchemin-Pinard uit Canada, met ippon uit. Daarvoor had ze ook drie partijen met ippon gewonnen.

In de finale moest Van Lieshout, die met de zesde plaats op de wereldranglijst iets hoger staat dan de Poolse, aanvankelijk oppassen voor de aanvallen van Szymanska en dat leverde haar een strafje op. Met nog ongeveer een minuut te gaan, nam ze een aanval van haar opponente over kreeg ze haar op een zij. In de slotseconden liet ze die voorsprong niet meer in gevaar komen.

Van Lieshout veroverde in haar jeugd twee wereldtitels. Vorig jaar verraste ze bij haar WK-debuut door de bronzen medaille te winnen. De judoka hield vorige maand zilver over aan haar deelname aan de EK judo in Zagreb.

De 21-jarige judoka is de eerste Nederlandse die WK-goud weet te winnen in de klasse tot 63 kilogram. Ze is ook de eerste vrouw die een wereldtitel wint sinds Marhinde Verkerk bij de WK in 2009 in Rotterdam.

Van Lieshout is op de derde dag van de WK judo de eerste Nederlandse die succes boekt. Nog geen enkele Nederlander wist in de eerste twee dagen door te dringen tot het finaleblok.