Bedrag van Vlaamse transfers neemt nog toe, maar gewicht ervan daalt

Themabeeld© Shutterstock

In euro’s nemen de transfers vanuit Vlaanderen naar Wallonië de komende jaren nog toe, maar in verhouding tot de economie weegt de financieringsstroom minder zwaar. Dat blijkt uit een update van de transfersstudie van de professoren Willem Sas (KU Leuven/University of Stirling) en Tom Truyts (KU Leuven/UCLouvain Saint-Louis Bruxelles) die zaterdag in De Tijd staat.

jvh
Bron: BELGA

Na een dip door de impact van de covidpandemie is het totaalbedrag aan interregionale transfers vanuit Vlaanderen opnieuw gestegen. Maar ten opzichte van het bruto binnenlands product (de omvang van de economie) neemt het gewicht van die transfers wel stelselmatig af. 

Het rapport brengt de optelsom per gewest van alle miljoenen micro-stroompjes tussen mensen in beeld. Alle individuele bijdragen aan de personenbelasting of de btw bijvoorbeeld, maar ook de socialezekerheidsbijdragen van werknemers en werkgevers, net als de uitkeringen voor werklozen, kinderbijslag en pensioenen worden in rekening genomen.

Het Vlaams Gewest en het ­Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn netto­bijdragers. In vergelijking met 2020 is de totaalsom aan transfers vanuit het Vlaams Gewest gestegen met 2,6 miljard euro: van 5,9 miljard ­netto bijdrage toen naar 8,5 miljard vorig jaar. Per hoofd van de be­volking gaat het om 1.259 euro. De komende jaren stijgt dat bedrag nog licht verder. In 2028 zou het om net geen 8,8 miljard euro gaan.

Voor de hoofdstad ging het vorig jaar alles samen om 2,9 miljard euro, goed voor 2.100 euro per inwoner. De Brusselse transfers lopen tegen 2028 op tot bijna 4,1 miljard euro of 3.316 euro per inwoner.

Het Waals Gewest is en blijft een netto-ontvanger. In totaal ging het in 2023 om ruim 11 miljard, in 2028 al om dik 12,8 miljard euro. Per hoofd van de bevolking is dat 2.491 euro in 2023 en ruim 3.450 euro in 2028.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen