© patrick de roo

Gerenommeerde luchtvaartmaatschappij Emirates houdt rekruteringsdag in Antwerpen

In het elegante Hiltonhotel op de Antwerpse Groenplaats organiseerde Emirates maandag een rekruteringsdag voor stewards en stewardessen. De luchtvaartmaatschappij is absolute wereldtop. En daarvoor kwamen ze zelfs van Italië... overgevlogen.

Greg Van Roosbroeck

Het is 9u ’s ochtends en Tenzin Jangchop Namgyal (24) staat voor een koffie aan het buffet op de tweede verdieping van het Hiltonhotel. Niet onterecht ook. De Indiër met Tibetaanse roots is om 04.30u opgestaan in woonplaats Brugge om de trein van 05.30u te nemen. “Ik ben super nerveus”, bekent hij. “Een heel weekend lang heb ik mezelf voorgesteld voor de spiegel in de slaapkamer. Ik heb de trein genomen zodat ik zeker niet in de file zou staan. Maar ook dan was ik niet helemaal op mijn gemak. Stel je voor dat er vertraging is en dat je alsnog te laat aankomt.”

Aan motivatie ontbreekt het Tenzin, die werkt als ober in een restaurant, allerminst. Hij noemt het beroep van steward “de enige job in mijn leven die ik wil doen”. En alsof uw krant over zijn kandidatuur moet beslissen, gooit hij trots zijn talenkennis op tafel. Tenzin spreekt niet alleen vlot Nederlands en Engels, hij kan ook Duits, Frans, Hindi en Tibetaans.

Exotisch

Het is de rode draad van de bijna vijftig kandidaten die in de schaduw van de Antwerpse Kathedraal hengelen naar een job als steward of stewardess. Bijna allemaal hebben ze wel een exotische achtergrond. Kim Chaingchin (21) komt uit Mol, maar heeft Thaise roots. Liza Shapaeva (20) woont in Geel, maar heeft Tsjetsjeens bloed. En Amna Dedic (20), die zo lijkt weggelopen van de catwalk van een bekend modemerk, is een Antwerpse met een Bosnisch kantje. “Ik heb een heel weekend video’s bekeken met stewards van Emirates die vertellen over de job”, bekent ze. “Alleen zo weet je wat je te wachten staat. En ze geven allemaal hetzelfde advies: wees jezelf.”

De Antwerpse Sarah Tabib (22) dan weer is half Marokkaans en half Israëliet. Er is zelfs een kerel die uit Italië overgevlogen is om mee te doen met de selecties in Antwerpen. Ook hij heeft van de koffiestand aan het buffet toch maar zijn uitvalsbasis gemaakt.

Wie deel wil uitmaken van het cabinepersoneel van Emirates, moet ook wel verder durven kijken dan zijn eigen kerktoren. De stewards en stewardessen krijgen een appartement in Dubai. Daar komen ze terecht in een multinationale werkomgeving. Om maar te zeggen: het personeel van Emirates bestaat uit meer dan 135 verschillende nationaliteiten.

2.230 euro

A.S. (26) woont in Antwerpen en heeft Afghaanse roots. Ze heeft net de videopresentatie van Emirates gezien en weet als geen ander dat de luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten schermt met interessante voorwaarden zoals belastingvrije inkomsten. Daardoor kan ze beginnen met een maandloon van 2.230 euro. “Meer nog dan het mooie maandloon spreekt de combinatie van reizen, mensen ontmoeten en wonen in het prachtige Dubai me aan”, zegt A. “Bovendien is Emirates echt wel de beste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Op het vlak van vriendelijkheid, service en faciliteiten zijn ze wereldtop.”

A. vertelt dat de luchtvaartmaatschappij in haar presentatie heel eerlijk de voor- en nadelen van een job als stewardess opsomde. “Dat je zeker de eerste zes maanden geen tijd zult hebben om vrienden of familie te zien. En dat er vluchten bij zijn van zeventien uur. Maar zulke zaken schrikken me niet af. Ik hou enorm van de sfeer in een vliegtuig. Als mensen die elkaar niet kennen plots met elkaar beginnen te praten, dan vind ik dat geweldig.”

Luchtziekte

Sharinda Wolvers (30) komt uit Rotterdam, maar heeft wortels in Sri Lanka. Net als de rest van haar collega’s heeft ze zich gekleed alsof ze dadelijk al het gangpad van een Boeing 777 van Emirates door moet. Het zou een droom zijn die uitkomt. “Als kind al wilde ik stewardess worden. Maar tijdens mijn eerste twee vluchten naar Sri Lanka werd ik ongelooflijk ziek. Ik moest zo hard overgeven dat ik jarenlang geen vliegtuig meer durfde te nemen. Daar ging mijn droom om stewardess te worden. Maar dan heb ik toch eens een vlucht geboekt naar Kreta. Ik was ongelooflijk zenuwachtig en bang dat ik weer ziek zou worden. Maar ik voelde, tot mijn eigen verbazing, niks. En ook tijdens alle daaropvolgende vluchten ben ik nooit meer ziek geworden. Ik vind het dus fantastisch dat ik hier vandaag mag staan.”

Interessant België

Naast presentaties en interviews, die telkens achter gesloten deuren plaatsvonden, moesten de kandidaten zich ook bewijzen in vraag- en antwoordsessies. Wie geselecteerd wordt, mag deelnemen aan de twee maanden durende opleiding die bestaat uit onder meer een veiligheidstraining, evacuatieoefeningen en een medische opleiding. Daarnaast leren de stewards en stewardessen van de toekomst hoe ze zich moeten gedragen in het kraaknette uniform van Emirates. En uiteraard hoe ze passagiers op 10.000 meter hoogte moeten bedienen.

Emirates organiseert soortgelijke rekruteringen in meer dan veertig verschillende landen wereldwijd. Eerder dit jaar organiseerde het bedrijf ook al zo’n dag in Brussel. België is een interessant land omdat de bevolking doorgaans goed is in talen, luidt het bij de luchtvaartmaatschappij.

Interesse? Hier moet u al zeker aan voldoen

■ Minstens 21 jaar oud zijn. ■ Minstens 160 centimeter groot zijn. ■ Als u op de toppen van uw tenen staat en uw armen naar boven strekt, moet u minstens 212 centimeter groot zijn. ■ Diploma middelbaar onderwijs bezitten. ■ Vlot Engels kunnen spreken en schrijven. ■ Tatoeages kunnen alleen als ze niet zichtbaar zijn terwijl u een uniform van Emirates draagt. Het zaakje verbergen met cosmetica of windels is verboden. ■ Uiteraard moet u vlot met mensen en situaties kunnen omgaan. ■ U moet zich snel thuisvoelen op nieuwe plaatsen. ■ Een gezonde BMI-score hebben.