Rafah werd vandaag meermaals stevig onder vuur genomen.
Foto: AP/Abed Rahim Khatib

Hamas aanvaardt voorstel bemiddelaars over staakt-het-vuren: Israël bereid om te praten, maar leger blijft Gaza bombarderen

Hamas gaat akkoord met een voorstel van bemiddelaars Egypte en Qatar over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat heeft de leider van de terroristische organisatie gemeld aan de Qatarese premier. Het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het voorstel "ver van de oorspronkelijke eisen" afwijkt, maar Israël is wel bereid om morgen opnieuw te onderhandelen over een bestand. Ondertussen gaan de bombardementen op de Gazastrook onverminderd voort.

De laatste dagen wordt opnieuw intensief gesproken over een staakt-het-vuren in Gaza. Maar de onderhandelingen tussen Israël en Hamas verlopen moeizaam. Hamas gaf oorspronkelijk aan enkel een akkoord te willen ondertekenen waarin het einde van de oorlog zou kunnen besproken worden, terwijl Israël het enkel zou willen hebben over een tijdelijk staakt-het-vuren. 

De moeilijke taak om een gulden middenweg te vinden, ligt bij bemiddelende landen Egypte en Qatar. Het was Ismail Haniyeh, de leider van terroristische organisatie Hamas, die vanavond zelf aan de Qatarese premier en het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst liet weten dat het een voorstel van de bemiddelaars heeft aanvaard. Het zou gaan om een afgezwakt voorstel van Israël.

Wat ligt er op tafel?

Veel details over het voorstel zijn nog niet bekend. Het zou gaan om een "staakt-het-vuren in 3 fases". Elke fase zou 6 weken duren. Volgens Hamas zijn dit de krachtlijnen van het akkoord: 

  • In fase 1 zou Hamas Israëlische burgers willen vrijlaten in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen in Israël. Het Israëlische leger zou ook gedeeltelijk troepen moeten terugtrekken uit Gaza en vrije doorgang moeten verlenen aan Palestijnen die van het zuiden naar het noorden willen gaan.
  • In fase 2 zou Hamas ook enkele Israëlische reservisten en soldaten die gegijzeld worden in Gaza vrijlaten. In ruil daarvoor zou Israël alle militaire troepen uit Gaza moeten weghalen. 
  • In de 3e en laatste fase zouden de laatste gijzelaars en gevangen uitgewisseld worden en zou er kunnen begonnen worden aan de heropbouw van Gaza, onder toezicht van Qatar, Egypte en de Verenigde Naties. Het zou ook het einde moeten betekenen van de volledige blokkade van Gaza.

Hamas wilde oorspronkelijk enkel een akkoord sluiten waarin sprake was van een "permanent staakt-het-vuren", maar die term zou in het voorstel niet opgenomen zijn. Egypte en Qatar stellen in plaats daarvan een "duurzame kalmte" voor.

Het nieuws over een mogelijk staakt-het-vuren werd in de Gazastrook oorspronkelijk met gejuich onthaald.
Foto: AP/Abed Rahim Khatib

Israël: "Voorstel ligt ver verwijderd van noodzakelijke vereisten"

Het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het voorstel "ver verwijderd is van de noodzakelijke vereisten", maar Israël toont zich wel bereid om verder te onderhandelen. "Om te onderzoeken of er een akkoord kan gevonden worden met aanvaardbare voorwaarden voor Israël".

Eerder had legerchef Daniel Hagari tijdens een persconferentie gezegd dat Israël elk voorstel waarin sprake is van de vrijlating van Israëlische gijzelaars wil bestuderen. Ondertussen gaan de militaire acties in Gaza wel gewoon door, verzekert hij.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas juicht een eventueel staakt-het-vuren toe en roept Israël op om het voorstel van Egypte en Qatar te accepteren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan schaart zich achter die oproep en vraagt het Westen om de druk op Israël op te voeren.

Bekijk: Volgens NOS-correspondente Nasrah Habiballah is het weinig waarschijnlijk dat Israël het voorstel zal aanvaarden

Videospeler inladen...

VS: "Zullen voorstel bespreken met bondgenoten"

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de VS, een trouwe partner van Israël, het voorstel zal bespreken met haar bondgenoten. Volgens Miller behoort een staakt-het-vuren tot de mogelijkheden. 

John Kirby, een woordvoerder van het Witte Huis, heeft het over een "kritiek moment". Een akkoord zou het beste resultaat zijn voor alle partijen, luidt het. "We willen de gijzelaars vrij krijgen, we willen een staakt-het-vuren van 6 weken en we willen de humanitaire hulp uitbreiden," aldus Kirby.

President Biden zou eerder vandaag een "constructief gesprek" gehad hebben met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, maar op dat moment had Hamas het voorstel dat nu op tafel ligt nog niet geaccepteerd. 

Morgen gaan de onderhandelingen verder. Zowel Hamas als Israël beloven dat ze een delegatie zullen zenden. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres hoopt dat beide partijen "extra moeite zullen doen" om tot een akkoord te komen.

Bombardementen op Rafah voorspellen weinig goeds

Het nieuws over een mogelijk staakt-het-vuren werd in de Gazastrook met gejuich onthaald. De vreugde in Rafah, in het zuiden van Gaza was echter van korte duur. Het Israëlische leger bombardeert het oosten van de stad vanavond opnieuw stevig. "Gerichte aanvallen om terroristen van Hamas uit te schakelen", klinkt het bij het leger. 

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi is niet te spreken over de aanhoudende bombardementen. Volgens Safadi brengt de Israëlische premier daarmee een mogelijk staakt-het-vuren in gevaar. "En dat terwijl er enorme inspanningen zijn geleverd om tot een overeenkomst te komen. Als Netanyahu echt een deal wil, moet hij serieus onderhandelen over het voorstel dat op tafel ligt. In plaats daarvan brengt hij de deal in gevaar door Rafah te bombarderen,” zegt Safadi op X. 

Eerder vandaag heeft Israël het bevel gegeven tot een gedeeltelijke evacuatie van Palestijnse burgers uit Rafah. Het bevel tot evacuatie zou betrekking hebben op ongeveer 100.000 mensen in het oosten van de stad. De mededeling voedt de vrees dat een grondoffensief nakend is. Al is het niet de eerste keer dat zo'n offensief nabij lijkt. 

Verschillende landen hebben er bij Israël op aangedrongen daarvan af te zien. Ook de Verenigde Staten kanten zich tegen een grondoffensief in Rafah. "Wij kunnen geen acties steunen die burgerlevens in gevaar brengen." Een boodschap die Biden vandaag ook duidelijk aan Netanyahu zou overgemaakt hebben.

Islamitische Jihad mengt zich in de debatten

De gewapende tak van de Palestijnse Islamitische Jihad heeft als reactie op de bombardementen op Rafah raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook richting Israël. "We hebben de raketbeschietingen gericht op Sderot, Nir Am en andere nederzettingen in het Israëlische gebied rond de Gazastrook", aldus de groepering in een persbericht. 

Het Israëlische leger bevestigt dat het luchtalarm in die gebieden afging. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Meest gelezen